Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Gezond, lekker en kneitertjehip

Ontbijt is het Nieuwe Diner. Dan weet u dat. Zelf bleek ik ook hopeloos achter te lopen. Toen culinair trendwatcher Marjan Ippel er vorige week over schreef op talkinfood.com, had ik nota bene net een dinertje gegeven. Fout! Zo 2011. Het schaamrood staat me nog op de kaken. Die It-lijst van Talkinfood is trouwens echt

Ontbijt is het Nieuwe Diner. Dan weet u dat. Zelf bleek ik ook hopeloos achter te lopen. Toen culinair trendwatcher Marjan Ippel er vorige week over schreef op talkinfood.com, had ik nota bene net een dinertje gegeven. Fout! Zo 2011. Het schaamrood staat me nog op de kaken.

Die It-lijst van Talkinfood is trouwens echt leuk om te lezen. Er staan obscuriteiten op als ‘houtgerijpte melkpunch’ en ‘adelaarsvarenscheuten’. Wonderlijke trends als ‘glutenvrij’; wie gaat er nu vrijwillig glutenvrij eten? Maar ook doodgewone, gezellige dingen zoals ‘Eten & Koken Met/Bij/Voor de Buren’ (niet doorvertellen, maar dat doen wij al jaren).

Je kunt zulke zaken serieus nemen, of niet. Of je pikt er alleen uit wat je aanspreekt. En dat ontbijtverhaal sprak mij wel aan. Ik ben geen ontbijter, nooit geweest, maar zou het best willen worden. En aangezien weer een andere trendlijst voorspelde dat ‘homemade granola’ dit jaar ook helemaal de bom wordt, besloot ik mijn eigen cruesli in elkaar te knutselen.

Krokante muesli maken is een fluitje van een cent. Je scharrelt wat granen, noten en zaden bij elkaar in de natuurwinkel, en hopla: binnen een uur staat er een weckfles vol knapperige, goudbruine ontbijtgranen op het aanrecht. Gezond, lekker en kneitertjehip.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng alle ingrediënten tot en met het zout in een kom. Breng de zonnebloemolie, honing, 3 eetlepels water, de gember en sinaasappelrasp in een steelpan aan de kook. Roer, laat 2 minuten zachtjes koken en schenk over de granen. Schep goed om en spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif 30 à 40 minuten in de oven, tot alles krokant en goudbruin is. Schep elke 10 minuten even om. Laat afkoelen en meng de abrikozen erdoor. In een weckpot of blik is de muesli zeker een maand houdbaar. De variatiemogelijkheden zijn schier oneindig. Met rijst- en mais- of quinoavlokken maak je er glutenvrije granola van (2x trendwaarde). Met tarwezemelen en lijnzaad zet je je darmen extra aan het werk. Andere noten, ander gedroogd fruit, andere specerijen: ieder z’n muesli op maat.

Cruesli

Voor een middelgrote weckpot:

200 g havervlokken

100 g spelt- of gerstvlokken

desgewenst: 50 g boekweitkorrels (voor extra crunch)

75 g hazelnoten, grofgehakt

50 g zonnebloemzaden

25 g sesamzaad

1½ tl kaneelpoeder

½ tl zout

3 el zonnebloemolie

5 el honing

2 tl fijngeraspte gember

fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

100 g gedroogde abrikozen, in kleine stukjes