Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Weer gevechten met Gaddafi-aanhangers in Libië

Caption: (FILES) -- Files picture dated September 22, 2011 shows Libyan National Transitional Council (NTC) fighters launching a rocket towards Bani Walid from their outpost at the entrance of the city. Diehard supporters of slain Libyan dictator Moamer Kadhafi seized control on January 23, 2012 of "the entire city of Bani Walid", his one-time bastion, after launching a brazen attack on a base there, a local official told AFP. AFP PHOTO/JOSEPH EID
Caption: (FILES) -- Files picture dated September 22, 2011 shows Libyan National Transitional Council (NTC) fighters launching a rocket towards Bani Walid from their outpost at the entrance of the city. Diehard supporters of slain Libyan dictator Moamer Kadhafi seized control on January 23, 2012 of "the entire city of Bani Walid", his one-time bastion, after launching a brazen attack on a base there, a local official told AFP. AFP PHOTO/JOSEPH EID Troepen van de Libische Overgangsraad vuren raketten af in Bani Walid. Vandaag laaiden hier gevechten op tegen loyalisten van de overleden Moammar Gaddafi. Foto AFP / Joseph Eid

Aanhangers van de vermoorde Libische leider Moammar Gaddafi hebben delen van zijn geboorteplaats Bani Walid in handen. In de stad wordt gevochten met troepen van de interim-regering.

De aanhangers van Gaddafi zouden delen van de stad in handen hebben genomen. Dat melden verschillende inwoners aan persbureau Reuters. Er zouden bij de gevechten zeker vier mensen zijn omgekomen en twintig verwond zijn. Beide kampen zouden zware wapens inzetten, waaronder 106mm anti-tank mortieren. De strijd zou aangewakkerd zijn door de arrestatie van Gaddafi-loyalisten, waarna medestanders de wapens oppakten.

In het nieuwe Libië, na de val van het regime van Gaddafi, zijn er nog altijd spanningen tussen de verschillende gewapende en politieke fracties. Met enige regelmaat nemen milities, die weigeren zich te ontwapenen, de wapens op tegen elkaar. Gisteren stapte het plaatsvervangende hoofd van de Libische interim-regering, Abdel Hafiz Ghoga, op na protesten tegen de langzame hervormingen in het land en werden zes regeringsfunctionarissen geschorst die verdacht werden van corruptie.

Waarom demonstreren de Libiërs weer? Een reportage van Al Jazeera:

In Benghazi, het opstandelingenbolwerk waar de strijd tegen Gaddafi oplaaide, gingen mensen de afgelopen weken al meerdere malen de straat op om te demonstreren tegen de Nationale Overgangsraad die het land momenteel regeert. Hoewel de Raad steun geniet van het Westen, zijn de leiders niet democratisch gekozen vertegenwoordigers van het Libische volk. Veel burgers zijn ook van mening dat de beloofde hervormingen maar traag worden ingevoerd, dat de openbare diensten en voorzieningen maar langzaam op gang komen en dat zijn verontwaardigd over het feit dat veel leden van de interim-regering banden hadden met Gaddafi.