Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Omstreden genocidewet Frankrijk aangenomen - ‘politiek theater kan beginnen’

Franse Turken demonstreerden vandaag tegen de wet. Foto AFP / Fred Dufour

De Franse senaat heeft vanavond met een ruime meerderheid een omstreden wet aangenomen die ontkenning van de Armeense genocide strafbaar stelt. Turkije heeft eerder met sancties gedreigd als de Senaat de wet zou aannemen. In de Senaat was de stemming 127 voor en 86 tegen.

Turkije reageerde vorige maand woedend toen het Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, de strafbaarstelling van het ontkennen van genocide in het algemeen, en nadrukkelijk ook de Turkse massamoord op Armeniërs in 1915, goedkeurde. De militaire, economische en politieke banden met Frankrijk werden toen verbroken en de Turkse ambassadeur werd teruggeroepen. Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwde voor een nieuw tijdperk van ‘inquisitie’ als de Senaat de wet zou aannemen.

‘Politiek theater kan beginnen’

Volgens onze correspondent in Turkije, Bram Vermeulen, kunnen we de komende tijd dan ook een hoop politiek theater verwachten en zorgt de wet ervoor dat de relatie tussen de EU en Turkije verder onder druk komt te staan. Vermeulen:

“Premier Erdogan heeft de afgelopen weken gedreigd en gezegd: wacht maar. Toen de Assemblée Nationale de wet in december aannam werden de Turkse ambassadeurs teruggehaald. Die werden vorige week weer teruggestuurd naar Frankrijk zodat ze nu weer kunnen worden teruggeroepen. Daarnaast wordt er hier veel gesproken over een economische boycot. Dat heeft Turkije ook in 2001 gedaan en toen was dat geen succes. Er zal de komende tijd in ieder geval veel politiek theater worden gemaakt.

Een groot gevaar voor Turkije is dat andere Europese landen in navolging van Europa een soortgelijke wet zullen aannemen. Dat zal de relatie tussen de EU-landen en Turkije verder onder druk zetten. Daarnaast vinden de verlichte Turken dat met deze wet de Europese waarden, zoals vrijheid van meningsuiting, worden verkwanseld. Ze vrezen ook dat de Turken die al niet zoveel op hebben met Europa zich nog meer zullen afzetten. Het nationalisme zal worden opgezweept, wat ook betekent dat Armeniërs in dit land het niet makkelijker zullen krijgen. De polarisatie wordt vergroot en dat helpt nooit, zeker niet in dit land.”

‘Franse bedrijven en Turkse gemeenschap niet blij’

Volgens onze correspondent in Frankrijk, Dirk Vandenberghe, zullen de politieke gevolgen voorlopig wel meevallen maar zijn de bedrijven en de Turkse gemeenschap in Frankrijk niet blij met de wet. Vandenberghe:

“Sarkozy heeft de relatie met Turkije al eerder op scherp gezet door meerdere malen te laten weten geen voorstander te zijn van toetreding van Turkije tot de EU. De invoering van deze wet - een toezegging van Sarkozy aan de Armeense gemeenschap - komt daar nog eens bovenop. Het zal geen zware politieke gevolgen hebben, maar Turkije zal nog meer sancties opleggen. Denk bijvoorbeeld aan een boycot van Franse producten. De bedrijven zijn hier dus niet blij mee. Turkije is met een besteding van 12 miljard euro een van de belangrijkste handelspartners van Frankrijk.

Daarnaast zal de Turkse gemeenschap in Frankrijk, ongeveer even groot als de Armeense gemeenschap, van zich laten horen. Ze vinden dit respectloos. En overigens zijn ook historici niet blij, die vinden dat dit soort gedetailleerde beschrijvingen van de geschiedenis niet in de wet zouden moeten worden opgenomen.”

In Parijs laat de Turkse gemeenschap inmiddels inderdaad van zich horen:

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Woedende Turken rijden luid toeterend door #Parijs. Dat wordt onze straf: nooit meer slapen door #genocidewet