EU zet Iran onder druk met olieboycot per 1 juli

De 27 landen van de Europese Unie hebben vanochtend in Brussel besloten tot een olieboycot tegen Iran en een verbod op transacties met de Iraanse centrale bank. Doel van deze ongekende maatregelen is grotere druk op Iran om zijn nucleaire verrijkingsprogramma te bevriezen.

Het verbod op transacties met de Iraanse centrale bank gaat morgen in. De import van olie uit Iran is pas vanaf 1 juli verboden en niet al binnen drie maanden zoals Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hadden gewild. De EU wil eerst nog een oplossing proberen te vinden voor Griekenland, dat voor zo’n 35 procent van zijn olie-import afhankelijk is van Iran en die olie onder gunstige voorwaarden krijgt. Ook Spanje had de afgelopen maanden gevraagd om uitstel van de olieboycot.

Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken, VVD) zei vanochtend in Brussel dat „opties die verder gaan dan sancties” minder aan de orde zijn als er sancties komen die „flink bijten”, zoals een olieboycot.

Frankrijk, dat in Brussel steeds hard aandrong op een olieboycot, liet al eerder weten dat de strategie moest zijn om een aanval van Israël op Iraanse nucleaire installaties te voorkomen. Israël juichte vanochtend al voor het officiële besluit viel de nieuwe sancties toe.

De zuidelijke EU-landen stonden in Brussel de afgelopen tijd fel tegenover de noordelijke, die veel minder (of helemaal niet) afhankelijk zijn van Iraanse olie. „Dat we er toch uit zijn gekomen, ook al doet het de EU pijn, toont hoe serieus het voor ons is”, zei een diplomaat.

In de tekst waarover de EU-ministers het vandaag eens werden, staat dat er vóór 1 mei wordt onderzocht welke oplossingen er zijn voor EU-landen die veel schade ondervinden – dat geldt als een inspanningsverplichting, niet als een zekerheid dat zo’n oplossing er komt. Brusselse diplomaten noemden de mogelijkheid van extra bankgaranties voor Griekenland, dat financieel-economisch al in grote problemen verkeert. Minister Rosenthal zei vanochtend dat het niet de bedoeling is om de boycot later te laten ingaan als er niets is bedacht. „Voor mij is 1 juli 1 juli.”

De EU zal nog de details uitwerken van het verbod op transacties met de Iraanse centrale bank – daar komen uitzonderingen op. Het is daarnaast de bedoeling dat ook andere banken bij zo’n verbod worden betrokken.

Ondanks boycot vindt Iraanse olie de weg naar Europa: pagina 4-5