Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

EU versoepelt sancties tegen bewind Birma

(FILES) This file picture taken on January 18, 2012 shows Myanmar democracy icon Aung San Suu Kyi (C) waving to supporters as she leaves the Thanlyin township election commission office after she registered to run as a candidate in upcoming by-elections, on the outskirts of Yangon. With the fighting peacock flag flying outside, Aung San Suu Kyi's Yangon party headquarters are once again a hive of activity as her Myanmar opposition prepares for its first poll battle in two decades. The excited crowds that gathered around the democracy icon this week as she registered her candidacy for April 1 by-elections testified to the new energy galvanising Myanmar's politics after almost half a century of military rule. AFP PHOTO/Soe Than WIN
(FILES) This file picture taken on January 18, 2012 shows Myanmar democracy icon Aung San Suu Kyi (C) waving to supporters as she leaves the Thanlyin township election commission office after she registered to run as a candidate in upcoming by-elections, on the outskirts of Yangon. With the fighting peacock flag flying outside, Aung San Suu Kyi's Yangon party headquarters are once again a hive of activity as her Myanmar opposition prepares for its first poll battle in two decades. The excited crowds that gathered around the democracy icon this week as she registered her candidacy for April 1 by-elections testified to the new energy galvanising Myanmar's politics after almost half a century of military rule. AFP PHOTO/Soe Than WIN Oppositieleider Aung San Suu Kyi na haar registratie als kandidaat in de verkiezingen, 18 januari 2012. Foto AFP / Soe Than Win

De Europese Unie heft het visumverbod tegen de Birmese president, vicepresident en het kabinet op. Verdere democratische hervormingen in Birma zullen volgens de EU leiden tot het verder versoepelen van sancties tegen het later dit jaar.

Dat kwamen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vanmiddag in Brussel overeen, meldt persbureau Reuters. Eerder vandaag liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague nog weten dat zijn collega’s met de versoepeling van de sancties tegen het Birmese bewind zouden instemmen. Volgens Hague heeft het land al belangrijke stappen genomen richting democratie door politieke gevangenen vrij te laten en vrije verkiezingen uit te schrijven.

In december bezocht Hillary Clinton Birma als teken van vertrouwen in de democratische hervormingen. Zij was de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die in meer dan vijftig jaar het geïsoleerde land bezocht. De VS en Birma hadden jarenlang bijzonder weinig diplomatieke betrekkingen vanwege het gebrek aan democratie en de beroerde mensenrechtensituatie in het land.

Het land werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die deed vorig jaar een stapje terug met het uitschrijven van verkiezingen. Hoewel de nieuwe regering opnieuw bestaat uit voormalige juntaleiders, heeft Birma een aantal belangrijke hervormingen doorgevoerd, zoals aanpassing van de kieswet. Ook werd eind 2010 het jarenlange huisarrest van de Birmese oppositieleider Aung San Suu Kyi opgeheven. Haar vrijlating kwam zes dagen na de eerste verkiezingen in Birma sinds 1990.