Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

‘EU verbiedt aankoop olie uit Iran’

Een oliepomp in de woestijn van Sakhir in de Perzische Golf. Olie die in Iran wordt gewonnen wordt in grote mate opgeslagen door de opgelegde sancties aan het land. Foto Reuters

De Europese Unie kondigt vandaag waarschijnlijk een verbod aan op het kopen van olie uit Iran. De maatregel zou onderdeel uitmaken van Europese sancties tegen het nucleaire programma van het land, zo meldt de BBC.

Van de olie die Iran exporteert koopt de EU momenteel zo’n twintig procent. De verschillende ministers van Buitenlandse Zaken komen vandaag bijeen om te praten over een mogelijk verbod. Catherine Ashton, die aan het hoofd staat van het buitenlands beleid van de EU, kondigde vrijdag aan dat ze nog steeds open staat voor onderhandelingen met Iran, ondanks de huidige sancties tegen het land.

Iran verrijkt al tijden uranium en zegt dit te doen voor vreedzame doeleinden, namelijk het opwekken van energie. De Verenigde Staten en Europa menen echter dat Iran nucleaire wapens probeert te produceren en verscherpen de sancties tegen het land. Begin deze maand liet Iran weten dat het bereid is om te praten over haar nucleaire programma, maar het land heeft zich nog weinig van de sancties uit de VS en Europa aangetrokken.

Straat van Hormuz probleemloos gepasseerd

Ondertussen zijn zowel de Amerikaanse als Britse marine inmiddels zonder incidenten de straat van Hormuz overgestoken. Iran dreigde de belangrijke olieroute te blokkeren als de EU en de VS kiezen voor een olie-embargo tegen Iran.

De VS vonden het niet nodig om “speciale stappen” te ondernemen ter voorbereiding op een eventuele blokkade van de Straat van Hormuz door Iran. Defensieminister Leon Panetta meldde eerder aan Reuters dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Golfregio sterk genoeg is om eventuele bedreigingen van Iran te weerstaan. Panetta stelde dat Amerika “al het mogelijke” kan doen om “de vrede in dat deel van de wereld” te waarborgen.