Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Espresso met Aryeh Ralbag

Opperrabbijn Aryeh Ralbag zegde zijn afspraak met het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam af. ‘Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn vrouw en ik ons leven niet zeker zijn als wij nu naar Nederland komen,’ zegt de opperrabbijn bij een espresso. Uit welke hoek komt het gevaar?

Beeld: NOS

Politie

Opperrabbijn Aryeh Ralbag zegde zijn afspraak met het bestuur van de Joodse Gemeente Amsterdam af. ‘Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn vrouw en ik ons leven niet zeker zijn als wij nu naar Nederland komen,’ zegt de opperrabbijn bij een espresso. Uit welke hoek komt het gevaar? ‘Ik weet het niet zeker,’ antwoordt Ralbag. ‘Maar ik denk dat het om relnichten gaat.’ Komt deze aanwijzing van de politie? ‘Nee,’ zegt de opperrabbijn. ‘Maar ze dragen wel het uniform van de politie.’ Ralbag neemt een slokje espresso. ‘Met een heel grote knuppel.’

De Joodse Gemeente Amsterdam schorste opperrabbijn Aryeh Ralbag voor zijn controversiële standpunt over homoseksuelen. ‘Belachelijk,’ zegt de opperrabbijn. ‘Ik heb alleen mijn mening verkondigd.’ Wat was die mening ook alweer? ‘Dat homoseksuelen niet ziek zijn, maar wel in therapie moeten.’ Waarom zijn homoseksuelen niet ziek? ‘Omdat het wetenschappelijk nog niet is bewezen dat homoseksualiteit een ziekte is,’ zegt Ralbag. ‘Wij lopen daar graag op vooruit en bieden daarom therapie aan.’ Wanneer komt hij nu naar Amsterdam? ‘Met het Eurovisie Songfestival,’ antwoordt Ralbag. ‘Dan hoef ik me tenminste geen zorgen te maken als ik over straat loop.’