Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Egyptisch parlement voor het eerst bijeen

Het nieuwe parlement van Egypte, dat gekozen is in de eerste vrije verkiezingen sinds het vertrek van oud-president Hosni Mubarak, is vandaag voor het eerst bijeengekomen. Mahmoud el-Saqqah, de oudste parlementariër, zat de zitting voor.

De 498 zetels tellende volksvertegenwoordiging wordt gedomineerd door islamitische partijen. Het nieuwe parlement zal zich maandag waarschijnlijk vooral tot doel stellen een voorzitter en twee vicevoorzitters te kiezen volgens persbureau AP.

De parlementsverkiezingen gingen 28 november van start en namen weken in beslag. De Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (FJP) wist 38 procent van de beschikbare 498 zetels binnen te halen, zo bleek eergisteren. De hardliners van de Nour-partij kwamen uit op 29 procent.

Opvallend is het dat de coalitie van jongerenbewegingen die voorop gingen bij de protesten tegen de dictator slechts zeven zetels hebben gekregen. Het liberale Egyptische Blok, geleid door een partij opgericht door de christelijke telecomtycoon Naguib Sawiris, heeft 9 procent van de zetels in het parlement. Een andere liberale partij, de Wafd, won ook 9 procent.

Een samenwerking tussen de twee grootste partijen om een islamitsch blok te vormen ligt niet in de lijn der verwachting, aldus correspondent Gert van Langendonck enkele dagen geleden in NRC Handelsblad:

“Nour-voorzitter Emad Abdel Gaffour zei gisteren dat zijn partij er niet aan denkt om in een regering te stappen met de Moslimbroeders. “Wij willen niet aan de leiband lopen”, aldus Gaffour, “wij blijven liever onafhankelijk.” Omgekeerd lijkt er ook bij de Moslimbroeders weinig animo te bestaan voor samenwerking. De Broeders zien meer heil in een coalitie met de liberalen. Tenminste voorlopig lijken de salafisten dus vooral een probleem te zijn voor de Moslimbroeders.”

De Moslimbroederschap werd tijdens het regime van Mubarak uitgesloten van verkiezingen. Naar verwachting zal het de macht van de Opperste Militaire Raad willen inperken, maar de eerste prioriteit ligt bij het aanpakken van de slechte economie in Egypte, verklaart Mohammed Gouda, beleidsmaker van de Moslimbroeders:

“We kunnen niet gaan onderhandelen over het implementeren van de islamitische sharia wetgeving nu het land enorme economische problemen ervaart.”