Een gebroken tennislijf na tien jaar topsport

Kim Clijsters verstuikte op de Australian Open tegen de Chinese Na Li haar enkel, verbeet de pijn én won. Haar lichaam is en blijft een van haar grootste tegenstanders.

De linkerenkel. Het was één van de weinige lichaamsdelen waarvan Kim Clijsters bijna nooit last had gehad. Tot ze gisteren in de achtste finales van de Australian Open in de eerste set tegen de Chinese Na Li het gewricht verzwikte. De Belgische overwoog heel even een opgave, maar realiseerde zich meteen dat dit jaar laatste optreden in Melbourne zou zijn. En zo wilde Clijsters geen afscheid nemen van haar geliefde grandslamtoernooi.

Clijsters vocht zich op miraculeuze wijze terug, werkte in de tiebreak van de tweede set vier matchpoints weg en plaatste zich voor de kwartfinales. Daarin treft de titelverdedigster komende nacht de nummer één van de wereldranglijst: Caroline Wozniacki. Vanmorgen leek ze tijdens een training in Melbourne op tijd fit te kunnen zijn voor het duel met de Deense.

Volgens de Belgische krant De Standaard is osteopaat Sam Verslegers positief over de enkelblessure van Clijsters. „Ze zal niet 100 procent zijn en het is ook nog afwachten of de enkel morgenochtend niet reageert op de training, maar normaal moet ze kunnen spelen’, aldus Verslegers vanmorgen. „Vanochtend was er een lichte zwelling, twee ligamentjes zijn geraakt, maar het is een graad 1 trauma, licht dus.” Clijsters bracht afgelopen nacht door met het linkerbeen 30 graden omhoog – om de zwelling tegen te gaan. Voor de partij tegen Wozniacki laat ze beide enkels intapen.

Vorig jaar april raakte Clijsters op een trouwfeest van haar neef geblesseerd aan haar rechterenkel. Ze raakte nog net op tijd fit om mee te kunnen doen aan Roland Garros, waar ze in de tweede ronde verloor van de Nederlandse Arantxa Rus.

Clijsters (28) overwon in haar ruim tienjarige profloopbaan tal van blessures te overwinnen. Zo kampte ze in 2004 met een hardnekkige polsblessure. Clijsters maakte zich zoveel zorgen om haar linkerpols, dat ze zich meer dan eens wanhopig afvroeg of ze ooit nog zou kunnen tennissen. Clijsters keerde terug en sprak na haar zege op de US Open van 2005 van ‘haar tweede carrière’. Twee jaar later besloot ze te stoppen.

Clijsters keerde in 2009 terug voor haar derde carrière. Als moeder won ze twee keer de US Open en schreef ze vorig jaar de Australian Open op haar naam. Maar vrij van pijntjes was ze nooit. Ze kondigde aan in 2012 definitief afscheid te nemen. De Vlaamse hoopt nog op de Spelen in Londen te kunnen schitteren.

Tijdens haar laatste Australian Open had ze al last van haar heup en nek. Door intensieve behandelingen had ze de beide chronische blessures redelijk de afgelopen weken redelijk onder controle. Maar sinds gisteren gaan de zorgen vooral uit naar de linkerenkel.

Clijsters en Wozniacki stonden twee keer tegenover elkaar op de WTA Tour. Zowel in de finale van de US Open 2009 als in de finale van de Masters 2010 stapte Clijsters als winnaar van de baan. Eind vorig jaar troffen Clijsters en Wozniacki elkaar ook op de Diamond Games in Antwerpen. Clijsters, die toen haar comeback maakte na maanden blessureleed, won in Antwerpen met 6-2 en 7-6.

    • Koen Greven