Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Duitsland en Frankrijk willen lagere toezichtseisen banken

Duitsland en Frankrijk willen nieuwe Europese eisen die veilige banken moeten waarborgen laten afzwakken. Vandaag presenteren de twee landen een voorstel hiertoe, zo meldt de Financial Times.

Het gezamenlijke voorstel wordt vandaag voorgelegd tijdens de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden. De liquiditeitseisen, die de ‘Basel 3’ worden genoemd, sturen banken erop aan om zich meer te richten op kortlopende financieringen dan nu het geval is Deze zijn risicovoller, maar worden aangeboord nu de kapitaalmarkt is opgedroogd.

Franse en Duitse banken en meerdere Nederlandse bedrijven zien weinig heil in de eisen. Ook banken die ook actief zijn in verzekeringen moeten minder scherp onder toezicht komen volgens de twee landen.

Met de lobby is de kans groot dat de eisen worden afgezwakt door de Europese Unie, die de wetgeving vormt op basis van de Basel 3. Invoering van de eisen wordt daarnaast waarschijnlijk uitgesteld.