Der Spiegel: Ohnesorg werd vermoord

Het schot veranderde de Bondsrepubliek. Het werd op 2 juni 1967 afgevuurd door een politieagent in burger, Karl-Heinz Kurras. Slachtoffer was de 26-jarige student Benno Ohnesorg. Zijn gewelddadige dood droeg sterk bij aan de radicalisering van de West-Duitse studentenbeweging eind jaren zestig.

De opinieweekblad Der Spiegel heeft het geruchtmakende incident gereconstrueerd en concludeert dat Ohnesorg mogelijk met een gericht politieschot om het leven is gebracht. Volgens Der Spiegel hebben politieagenten massaal gelogen om de daad toe te dekken.

Ohnesorg demonstreerde met duizenden anderen tegen een bezoek van de sjah van Perzië aan West-Berlijn. Tijdens hevige rellen werd hij doodgeschoten. Per ongeluk, in het gedrang, uit een soort noodweer, beweerde Kurras later voor de rechter. Ohnesorgs dood leidde tot studentenprotesten en de oprichting van de linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion, die later veel aanslagen zou plegen.

Begin 2009 werd bekend dat Kurras een spion van de Oost-Duitse geheime dienst was. De conclusie leek voor de hand te liggen: het schot zou in opdracht van de communistische autoriteiten zijn afgevuurd om de Bondsrepubliek te ontwrichten. Kurras, inmiddels 84 jaar, ontkent dat. Ook uitputtend onderzoek heeft deze samenzwering niet kunnen aantonen.

Der Spiegel concludeert, mede op basis van met moderne middelen geïnterpreteerd beeldmateriaal, dat bij het doodschieten van Ohnesorg geen sprake kan zijn geweest van toeval of noodweer. Het was „een gericht schot”. De schutter kreeg meteen daarna van zijn superieuren te horen dat hij „snel weg” moest van de plaats van het delict. Kurras’ collega’s en chefs zouden bij een latere rechtszaak hebben gelogen en ‘bewijzen’ voor noodweer hebben aangedragen. Ook in deze nieuwe reconstructie blijft onduidelijk waarom Benno Ohnesorg moest sterven.