Decaan TU Delft weg na gesjoemel met bonnetjes

Decaan Marco Waas van de Technische Universiteit Delft stapt op na foute declaraties.

Gebleken is dat Waas 27.000 euro voor een kantoor aan huis gedeclareerd heeft bij de TU Delft, terwijl een deel van die kosten verband houdt met ondernemingen van zijn vrouw. Die zijn op zijn thuisadres gevestigd.

Volgens voorzitter Dirk Jan van den Berg van het college van bestuur is er sprake „van een ontoelaatbare verstrengeling bij de manier waarop Waas zijn onkosten declareerde”.

Marco Waas (51) betaalt 15.000 euro terug. Ook zal hij tot zijn vertrek op 1 april niets meer declareren. Dat is de uitkomst van een gesprek dat Van den Berg met Waas heeft gehad. Vorig jaar bleek de decaan al betrokken bij het verstrekken van TU-opdrachten aan bedrijven van zijn vrouw.

De affaire staat niet op zichzelf. Accountants waarschuwden het college van bestuur afgelopen jaren geregeld voor fraude en corruptie. De TU Delft had weinig oog voor integriteitsrisico’s.

De nieuwe affaire kwam aan het licht toen deze krant de declaraties van Waas opvroeg. Daartussen zaten tientallen rekeningen gericht aan de vrouw van Waas of aan een van haar bedrijven. Het gaat vooral om computer- en internetkosten.

In een e-mail aan zijn medewerkers schreef Waas dat hij heeft besloten om af te zien van een derde termijn als decaan. Dat besluit bracht hij vniet in verband met de nieuwe affaire. NRC