Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

De Webvideo Top 40 van 2011

Dagelijks worden op internet een miljard filmpjes bekeken. Welke zijn de moeite waard? Zondag 29 januari zijn de mooiste, ontroerendste, hemeltergendste en schokkendste webvideo’s van 2011 te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. Op het gala van de Webvideo top 40 - een jonge traditie met nu ook een trailer.

Om in de stemming te komen:

De Webvideo Top 40 wordt samengesteld door de jury van Upload Cinema, die elke twee maanden een bioscoopfilm samenstelt uit de beeldlawine op YouTube, Vimeo en andere videosites. Die is dan in twaalf Nederlandse en vijf Europese steden te zien. Zondag zal in de Stadsschouwburg blijken of supervirals als de praatbaby’s, of, God verhoede, Nyan Cat de Top 40 gehaald hebben. Al zeker is dat de meest irritante nieuwkomer van 2011 erbij is. Debbie?

Nope: Chuck Testa.

Dit jaar zijn dertig kunstenaars, filmmakers, designers en journalisten benaderd om hun favoriete clips te sturen. Sommige halen vrijdag de Webvideo Top 40, andere niet. Hier alvast een voorproefje.

Francisco van de Jole (internetpionier en dierenliefhebber): “Meeuwen zijn kleptoparasieten, een mooi woord voor aan eten komen door van anderen te jatten. En niet alleen voedsel, ontdekte een kerel die een camera neerzette”.

Dennis van Luling (journalist/designer): “Speelgoed ontsnapt met Google Maps uit een grauw kantoor.” Dat kunt u ook.

Janine Dijkmeijer (curator, kunstmanager, oa Cinedans) vond deze aanstekelijke ripclip. Na huisdieren en baby’s staan oudjes op plaats drie als het om virals gaat.

http://youtu.be/8-0J4SHJdvY

Martin Koolhoven (regisseur, o.a. Oorlogswinter) zocht het in filmcompilaties als deze: Nicholas Cage ontploft. Wel vier minuten lang.

http://youtu.be/xP1-oquwoL8

In deze rauwe viral van Anke Hellebrand (filmoperateur) wisselen treiteraar en slachtoffer van rol, met bevredigend resultaat.

Corrie Gerritsma (webjournalist ) koos Page 23, over het leven van de catalogusmensen:

De acteurs zijn vast minder enthousiast. Van Liselotte Doeswijk (auteur):

En de Wereld Draait Door stuurde dit filmpje: bijna 90 miljoen mensen vonden tijd voor deze druilhond.