De spanning tussen de Britten en de Argentijnen over de Falklands groeit

Argentinië claimt soevereiniteit over de Falklandeilanden.

Opmerkingen van de Britse premier David Cameron over de „koloniale” houding van Argentinië over de Falklandeilanden hebben tot felle Argentijnse reacties geleid. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman beschuldigde de Britten als voormalige koloniale wereldmacht van „het herschrijven van de geschiedenis”.

Cameron deed zijn uitspraak in het Lagerhuis, om te onderstrepen dat de 3.000 inwoners van de Falklands zelfbeschikkingsrecht hebben. „Omdat deze mensen Brit willen blijven, en de Argentijnen vinden dat ze iets anders moeten doen”, noemde hij de Argentijnse houding koloniaal.

De opgelopen spanning heeft te maken met de herdenking van de Falklandoorlog, in april 30 jaar geleden. De Falklands maken al 180 jaar deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Maar Argentinië claimt soevereiniteit over de eilanden in de Atlantische Oceaan. Ook de Britse olieboringen voor de kust van de Falklands zorgen voor spanningen. Die leveren nog weinig op, maar leidden ertoe dat Argentinië vorig jaar chartervluchten naar de eilanden verbood. Tot ongenoegen van de Argentijnen wordt prins William dit voorjaar op de Falklands gelegerd als helikopterpiloot.

Op voordracht van Argentinië worden sinds vorige maand schepen uit de Falklands geweigerd in havens van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. In reactie daarop riep Cameron de National Security Council bijeen om zich „ervan te verzekeren dat onze defensie op orde is”.

„Argentinië probeert de spanning op te voeren. Wat ze krijgen, is opgevoerde spanning”, zei minister van Buitenlandse Zaken Hague. NRC