Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

De man in het rode licht staat op het punt jou te overvallen

Verdacht uitziende personen moeten voortaan oppassen in het plaatsje East Orange in de staat New Jersey. Hier zet de plaatselijke politie rode lampen in om mensen die mogelijk op het punt staan een misdaad te begaan te beschijnen en ze zo zichtbaar te markeren voor iedereen op straat.

Het is een zogeheten ‘precrime’-methode om misdaad te voorkomen. Politieagenten op afstand houden de straten in de gaten en zodra ze een verdacht persoon zien, beschijnen zij hem of haar. Het maakt deel uit van een preventiestrategie om de stad, die vroeger hoog scoorde in de misdaadindex, steeds veiliger te maken. De vraag is alleen of het juist is om iemand te markeren als verdachte, nog voordat hij of zij maar iets misdadigs heeft gedaan.

Bekijk de reportage van persbureau AP over deze nieuwe politietechniek: