De kwestie

Epke Zonderland of The Netherlands performs on the rings during a Men's qualification of the Artistic International Gymnastics London 2012 Olympic qualifier, a part of the London Prepares series of test events, at the North Greenwich Arena in London, on January 10, 2012. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS AFP

Zonderland of Wammes?

Moet bij de turners Epke Zonderland of Jeffrey Wammes worden uitgezonden naar de Olympisch Spelen in Londen? Wammes meent als enige aan alle kwalificatie-eisen te hebben voldaan. Volgens de bond interpreteert Wammes de regels verkeerd en werd er zaterdagavond laat gereageerd met een persbericht waarin staat dat Zonderland ook aan alle selectiecriteria heeft voldaan.

Wat nu?

Doorslaggevend bij de voordracht wordt het criterium ‘medaillekansen’. En daar wringt de schoen voor Wammes, omdat Zonderland aanzienlijk succesvoller is geweest. De kern van het meningsverschil tussen Wammes en de sportautoriteiten schuilt in het begrip ‘vormbehoud’. Wammes meent twee weken geleden tijdens het olympisch testevent in Londen aan de eis te hebben voldaan met zijn zilveren medaille op rek. Volgens hem is er bij Zonderland geen sprake van vormbehoud, omdat die zich niet plaatste voor de finale op rek en op brug enkele tienden van een punt tekort kwam.

En wat doet Wammes?

Indien Zonderland wordt aangewezen voor de Spelen overweegt Wammes serieus een gang naar de rechter.