Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

De ‘ijzeren rinus’ van ESPN: GameView

Tijdens het EK 2000 werd nog gebruik gemaakt van ‘IJzeren Rinus’, een simulator waarmee de voetbalwedstrijden werden geanalyseerd. Sindsdien is de techniek met sprongen vooruit gegaan. Sportzender ESPN maakt nu bij de analyses van american football gebruik van Gameview: een multi-touch tafel gecombineerd met augmented reality.

Tijdens het EK 2000 werd nog gebruik gemaakt van ‘IJzeren Rinus’, een simulator waarmee de voetbalwedstrijden werden geanalyseerd. Sindsdien is de techniek met sprongen vooruit gegaan. Sportzender ESPN maakt nu bij de analyses van american football gebruik van Gameview: een multi-touch tafel gecombineerd met augmented reality. En dat levert fraaie analyses op.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rmTI21g2spY

Helemaal nieuw is het niet. Zo heeft CNN vaker gebruikt gemaakt van Augmented Reality, bijvoorbeeld bij de Amerikaanse congresverkiezingen…

…en heeft Wolf Blitzer wel eens duiding gehad van een verslaggever die door middel van een hologram verscheen.

En tegen al dat visuele geweld steekt ‘IJzeren Rinus’ toch een beetje bleekjes af (vanaf 1:17).

http://www.youtube.com/watch?v=Hn7NWznv3PI