De bevolking van Kroatië zegt 'ja' tegen het lidmaatschap van de EU

De Kroatische bevolking heeft in een referendum met een meerderheid van 67 procent gestemd voor toetreding tot de Europese Unie. Zo’n 32 procent was tegen, de rest van de stemmen was ongeldig. Dat meldde de referendumcommissie gisteravond, toen ongeveer de helft van de stemmen geteld was.

De opkomst was met 42 procent niet hoog, wat laat zien dat kiezers niet erg enthousiast zijn over het referendum. Tegenstanders menen dat Kroatië met een EU-lidmaatschap niets te winnen heeft, en vrezen dat het land zijn soevereiniteit en de nationale identiteit verliest, waarvoor is gevochten in de oorlog om onafhankelijkheid van Joegoslavië.

Kroatië is hard getroffen door de wereldwijde economische teruggang. Het kost het land meer moeite dan andere Balkanlanden om uit de recessie te komen. Van de Kroaten is 17 procent werkloos. Het begrotingstekort ligt rond de 6 procent. Vorig jaar tekende Kroatië het toetredingsverdrag. In juli 2013 zal het land officieel lid worden van de EU, mits alle lidstaten daarmee instemmen. AP