Dit is een artikel uit het NRC-archief

Film

Danser en choreograaf Ton Lutgerink overleden

Lutgerink tijdens de voorstellen 'bloedwoede'. Foto NRC / Leo van Velzen

Danser en choreograaf Ton Lutgerink is gisteren op 65-jarige leeftijd overleden. Dat meldt O.T. Theater, waar Lutgerink één van de de artistiek leiders was.

Bij Onafhankelijk Toneel & Opera O.T. initieerde Ton Lutgerink (1946) dansvoorstellingen, was hij zelf op de planken te zien als danser en verzorgde hij theatervoorstellingen en opera’s. Lutgerink gold als een veteraan in de danswereld. Hij werd geëerd om zijn veelzijdigheid als theatermaker en de wijze waarop hij disciplines met elkaar wist te verbinden.

‘Belangrijk voor emancipatie oudere dansen’

Gedurende zijn loopbaan is Lutgerink altijd blijven dansen, waarmee hij volgens NRC-redacteur Francine van der Wiel een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de emancipatie van de oudere danser. Van der Wiel:

“De kunst van de Rotterdammer Lutgerink liet zich niet makkelijk benoemen: hij mixte disciplines, acteerde, zong en danste en vond zijn inspiratie in uiteenlopende zaken. Hij werkte voor dansgezelschappen, opera, toneel en speelde in films. Die brede blik ontwikkelde hij al snel na zijn opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie (nu Codarts). In 1970 richtte hij het Penta Theater op, waar hij zelf voorstellingen begon te maken met een eigen performancestijl. Tegelijkertijd volgde hij in New York lessen bij de vermaarde Merce Cunningham. Gedurende zijn lange loopbaan is Lutgerink naast het creëren van voorstellingen ook altijd zelf blijven dansen, waarmee hij een belangrijke bijdrage leverde aan de emancipatie van de oudere danser.”

Tijdens de laatste editie van de Nederlandse Dansdagen ontving Lutgerink de Gouden Zwaan voor zijn gehele oeuvre.

Tot afgelopen zomer was Ton Lutgerink actief als danser. Zo speelde en danste hij de hoofdrol in de dansfilm Nol King Ruter van Noud Heerkens, die op 2 februari a.s. zijn première zal beleven in het International Filmfestival Rotterdam. In augustus werd bij hem kanker geconstateerd.

Matinee TV over het oeuvre van Lutgerink.