Clijsters vecht zich in thriller langs Li

Kim Clijsters of Belgium hits a shot against Li Na of China in their fourth round women's singles match on day seven of the 2012 Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 22, 2012. IMAGE STRICTLY RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE AFP PHOTO / GREG WOOD AFP

Tennisster Kim Clijsters knokte zich in Melbourne op wonderbaarlijke wijze terug in de wedstrijd.

Melbourne. Ze kreeg vier wedstrijdpunten tegen, en ze verzwikte haar enkel. Toch won de Belgische tennisster Kim Clijsters na een miraculeuze comeback haar wedstrijd in de vierde ronde van de Australian Open tegen Na Li uit China: 4-6, 7-6 en 6-4. „Dit moet een van grootste comebacks in mijn carrière zijn”, zei Clijsters tegen de Vlaamse krant De Morgen. „Echt ongelofelijk dat ik hier nog doorstoot.” De ontmoeting was een herhaling van de finale van vorig jaar. Ook toen was Clijsters de sterkste in drie sets.

Het was een spektakelstuk, gisteren in de Rod Laver Arena, het imposante centercourt op Melbourne Park. Halverwege de eerste set ging Clijsters, nummer veertien van de wereld, door haar linkerenkel. Die werd flink ingetapet, waarna de populaire Belgische onder luid applaus van het Australische publiek doorspeelde. Ze bewoog nog niet optimaal, en probeerde de punten daarom zo kort mogelijk te houden.

Nadat Clijsters de eerste set had verloren en toen in de tiebreak van de tweede set met 6-2 achterkwam, stond ze op de rand van uitschakeling. Maar Na Li verprutste een voor een de vier matchpoints. Vervolgens sloeg Clijsters (28) op haar eerste setpoint toe. In de derde set leek Na Li (29) mentaal gebroken, Clijsters liep uit naar een 5-2 voorsprong. Even leek Na Li nog terug te komen, maar na bijna tweeënhalf uur sloot Clijsters de thriller winnend af.

„Natuurlijk was ik nerveus”, zei Na Li, de nummer zes van de wereld, tegen persbureau AP over haar matchpoints. Na de enkelblessure dacht Clijsters, die heeft aangekondigd dat dit haar laatste Australian Open is, aan opgeven, zei ze tegen De Morgen. „Maar daarna dacht ik meteen: nee, zo mag ik de Australian Open niet vaarwel zeggen. Niet op deze manier, met een blessure. Tenslotte weet je ook nooit wat er zich in het hoofd van je tegenstander afspeelt. Misschien voelt ook zij zich niet goed of fit.”

Clijsters neemt het komende nacht in de kwartfinales op tegen Caroline Wozniacki, de Deense nummer één van de wereld. NRC