Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Big Brother in Rio: verkrachting of racisme?

Rel rond het Big Brother huis in Brazilië: deelnemer Daniel wordt vervolgd wegens seks met de laveloze Monique. Is dat verkrachting? Of is de ophef verkapt racisme jegens de donker getinte man?

In n Brazilië kunnen ze er maar geen genoeg van krijgen. Twee weken geleden is Big Brother Brazil (BBB) zijn twaalfde seizoen ingegaan en in de eerste week kende het programma meteen een rel die de kijkcijfers met 80 procent omhoog deden schieten.Eén van de huisbewoners zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en moest na vijf dagen het pand verlaten.

Of het programma de extra aandacht nodig heeft? Niet echt. BBB behoort tot de meest populaire televisieprogramma’s in het land. Het is 24 uur per dag live te volgen via een betaalkanaal en op twee andere zenders worden elke dag samenvattingen getoond. Dagelijks kijken er tientallen miljoenen mensen naar.

Daarom worden de lotgevallen van de bewoners van het Big Brother huis vanzelfsprekend nauwgezet gevolgd door de media. Een van de mannelijke deelnemers hoeft bijvoorbeeld maar een van de vrouwen te kussen, en hup de volgende dag staat er meteen een reactie van zijn moeder in de krant. Een potentiële verkrachtingszaak veroorzaakt wat dat betreft een orkaan in de media.

De verkrachtingsaffaire werd aan het licht gebracht door kijkers. In het holst van de nacht, op zondag de vijftiende, hadden oplettende fans een vreemde situatie ontdekt tijdens het programma. De huisbewoners lagen na een avond feesten en wodka drinken beneveld in bed. En in een van de bedden lagen Daniel Echaniz en Monique Amin. Alleen lag de bedwelmde Monique stil, terwijl Daniel zijn heupen op een neer bewoog.

De volgende ochtend twitterden boze fans er op los en werd het onderwerp een trending topic in Brazilië. Daniel had de laveloze Monique misbruikt, zo werd er gesuggereerd. Het twittertribunaal eiste het vertrek uit het huis van Daniel.

Globo, de zender die BBB toont, meldde daarop dat huisbewoner Daniel bepaalde regels had overtreden en moest vertrekken. De politie werd er bij gehaald en al snel lekte uit dat de mogelijkheid van verkrachting werd onderzocht. Kwaliteitskrant Folha de São Paulo noteerde dat Daniel en Monique hun ondergoed moesten afstaan in het kader van het onderzoek.

Opmerkelijk was dat Monique later in een verklaring zei dat er niets in bed met Daniel was gebeurd tegen haar zin in.

Ondanks haar getuigenis blijft Daniel voor velen schuldig. Zo stelde Geórgia Bello, van de commissie ter verdediging van vrouwenrechten van het parlement van deelstaat Rio de Janeiro, dat de beelden duidelijk lieten zien dat Monique buiten westen was en Daniel daarvan misbruik had gemaakt. Daarbij heeft ook het Openbaar Ministerie aangekondigd onderzoek te doen naar de zaak en weigert Globo Daniel terug te nemen in het huis.

De opstelling van Globo heeft vragen opgeroepen. Concurrerende zenders noemen de houding hypocriet. Welke regels heeft Daniel dan geschonden, nu Monique heeft bevestigd dat er geen sprake was van verkrachting? En waarom heeft het Big Brother huis slechts tien bedden, terwijl er vanaf het begin zestien kandidaten zijn?

De deelnemers zijn, op een enkeling na, vooral goed uitziende twintigers en dertigers, vaak met acteeraspiraties. Big Brother is de afgelopen jaren geregeld een springplank geweest voor carrières in de telenovela-industrie van het land.

Verdachte Daniel is model. Hij was de enige zwarte deelnemer , in een verder vooral blank gezelschap. Het debat heeft daarmee de afgelopen dagen een nieuwe wending gekregen. Is er sprake van racisme, zoals onder meer door zijn advocaat, wordt gesuggereerd?

Zelf durft Daniel zich niet meer te vertonen op straat. Hij vreest voor zijn leven. Globo heeft hem inmiddels voor de zekerheid een kogelvrije auto ter beschikking gesteld.

In 2007 was er overigens soortgelijke ophef bij Big Brother Africa. De Tanzaniaan Richard Bezuidenhout vingerde een handelingsonbekwame deelneemster. Bezuidenhout werd niet uit het huis gezet. Integendeel, hij won de wedstrijd.