Barbaarse dictator, maar dol op feestjes met vips

Credit: AFP

Hij is minder van de zelfverheerlijking dan zijn mededictators. Voor Ramzan Kadyrov ligt dat dan ook ingewikkelder. Hij is weliswaar president, maar Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland en in Moskou zit dus de echte grote baas. Als Kadyrov zichzelf als Zonnekoning presenteert, steekt hij daarmee zijn financier, ‘tsaar’ Poetin, naar de kroon. De vraag is of die dat toelaat.

Maar Kadyrov, 35 jaar jong en eigenaar van een gouden pistool waar hij graag mee rondzwaait, heeft zoiets ook niet nodig. Hij schept plezier in andere dingen. Zo runt hij zijn republiek als zijn persoonlijke leengoed, waar drugs- en mensenhandel en de maffia welig tieren. Met hem aan het hoofd van alles. Kadyrov laat het complete, inmiddels legendarische Braziliaanse sterrenteam dat in 1994 het WK Voetbal won invliegen, om een voetbalwedstrijd te spelen tegen zijn eigen team-Grozny. Waarbij hij zelf ook even meebalt – en twee doelpunten scoort. In het stadion waar zijn eigen vader en vorige heerser van Tsjetsjenië Achmat Kadyrov werd opgeblazen met een bom.

Voor diezelfde club, waarvan hij voorzitter is, regelt hij voor miljoenen dollars contracten met westerse ex-topvoetballers en topcoaches, onlangs nog Ruud Gullit (die inmiddels alweer oneervol is ontslagen).

Kadyrov mag ook graag feestjes geven, waarbij hij dan Hollywoodsterren laat invliegen en stoelen geeft op de voorste rij. Toen Kadyrov dit jaar zijn verjaardag vierde, stonden actrice Hilary Swank, zanger Seal, violiste Vanessa Mae en acteur Jean-Claude van Damme enthousiast te applaudisseren voor de man die volgens Human Rights Watch een van de meeste barbaarse dictators en ergste mensenrechtenschenders is van deze tijd. Kadyrov wordt beschuldigd van het systematisch laten vermoorden, martelen en verkrachten van honderden burgers.

Zelf trekt Kadyrov zich van dat soort kritiek – en van de orders van Moskou trouwens – ondertussen steeds minder aan. Hij doet wat hem goeddunkt en dat leidt er vooral toe dat Tsjetsjenië in rap tempo nog meer een pariastaat wordt dan het al was. Kadyrov heeft in de praktijk de sharia ingevoerd – vrouwen moeten van hem hoofddoeken dragen, want anders zouden mannen aan te veel verleidingen blootstaan. Ook al is dat een regelrechte provocatie aan Moskou, want in een Russische deelrepubliek moet volgens de Russische wet Russisch recht gelden.

Polygamie heeft hij tegelijkertijd ook gelegaliseerd. Want een echte Tsjetsjeense man moet van „meerdere vrouwen tegelijk” kunnen houden.

    • Chris Hensen