Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Anonymous legt Poolse overheid plat - regering stelt besluit ACTA uit

Ook de website van premier Donald Tusk is platgelegd.

De Poolse regering bespreekt vandaag wat te doen met het ACTA-verdrag. Dit weekend werd de Poolse regering slachtoffer van de online aanvallen van Anonymous, uit protest tegen de nieuwe antipiraterijwetgeving.

Hackersgroepering Anonymous blijft bovenmatig actief dezer dagen. Het afgelopen weekend werden websites van het bureau van de Poolse president, premier Donald Tusk en het parlement al aangevallen door de hacktivisten. Die sites zijn vandaag nog altijd slecht bereikbaar. De groep protesteert hiermee tegen het Poolse voornemen het ACTA-verdrag te tekenen, waarover vandaag wordt gedebateerd. Vandaag werd de site van de regering met DDoS-aanvallen neergehaald, meldt persbureau AP. Bij zo’n aanval wordt een server bestookt met (vals) verkeer, zodat hij tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt.

Twitter avatar AnonymousWiki Anonymous ✔ Dear Polish government, we will continue to disrupt and interfere with your government official websites until the 26th. Do not pass ACTA.

Een woordvoerder van de regering, Pawel Gras, ontkende gisteren glashard dat er een aanval zou zijn. Met droge ogen beweerde hij dat de sites uit de lucht waren door de “enorme interesse in de sites van de premier en het parlement.” De uitspraak werd al snel mikpunt van spot op Facebook en Twitter.

ACTA, Anti-Counterfeiting Trade Agreement, is bedoeld als multilateraal verdrag om de wetgeving in verschillende landen op het gebied van auteursrechten samen te brengen. Onder het verdrag moet veel worden aangepakt: van valse Prada-tassen tot nagemaakte medicijnen en online piraterij. Eind februari wordt het verdrag besproken in het Europees Parlement.

Kritikasters van ACTA vrezen dat het vedrag kan leiden tot censuur op het internet, met dezelfde argumenten als waarmee afgelopen week tegen de Amerikaanse wetsvoorstellen SOPA en PIPA werd geprotesteerd. Die protesten leidden uiteindelijk tot het uitstellen van die wetsvoorstellen. De VS hebben ACTA overigens al wel getekend (als eerste, in 2006 al), net als enkele Europese landen en Japan.

Demonstratie Anonymous Portugal

Een demonstrant afgelopen weekend in Portugal tegen bezuinigingen, met een Anonymous-vlag en het kenmerkende Guy Fawkes-masker. Foto AFP / Patricia de Melo MoreiraEen demonstrant afgelopen weekend in Portugal tegen bezuinigingen, met een Anonymous-vlag en het kenmerkende Guy Fawkes-masker. Foto AFP / Patricia de Melo Moreira

Op de site van de Poolse premier Donald Tusk verscheen vanmorgen een oproep te stoppen met de gesprekken over ACTA. “Hacked by the Polish Underground: Stop ACTA,” viel te lezen. Ook werd een video gepubliceerd met een man in militair uniform en donkere zonnebril op, die deed denken aan de communistische generaal Jaruzelski, die in 1981 een staat van beleg aankondigde om hardhandig te kunnen optreden tegen de vrijheidslievende vakbond Solidariteit - een duidelijke vergelijking trekkende met het ACTA-verdrag.

De Poolse regering gaat vandaag bekijken hoe nu verder met de ACTA-besprekingen te zullen omspringen. Oorspronkelijk zou donderdag ACTA getekend worden, maar nu is onduidelijk of dat ook gaat gebeuren. De Poolse minister voor administratie en digitalisatie, Michal Boni, zegt dat premier Tusk en andere leden van de regering vandaag bespreken wat te doen. Boni zei ook dat de regering had verzaakt om duidelijk overleg te plegen over de positie van de regering in de kwestie.

Een protestvideo van Anonymous tegen ACTA:
http://youtu.be/dmQN93NqqDM

Afgelopen week rammelde Anonymous ook al luidruchtig aan de poorten van overheidssites. Uit protest voor het door de FBI uit de lucht halen van Megaupload werden sites van de FBI, het Amerikaanse OM, auteursrechtenorganisaties RIAA en MPAA en uitgever Universal onderuit gehaald. In wat ze zelf de grootste aanval ooit noemden, werkten meer dan vijfduizend anoniemen mee aan het platleggen van de sites. Afgelopen weekend vielen ze televisiezender CBS (die site zou in z’n geheel gewist zijn) en uitgever Sony aan.