Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

agenda

A man walks past logos of the World Economic Forum (WEF) in front of the congress center in the Swiss mountain resort of Davos January 22, 2012. The WEF takes part at the congress center from January 25 to 29. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS)
A man walks past logos of the World Economic Forum (WEF) in front of the congress center in the Swiss mountain resort of Davos January 22, 2012. The WEF takes part at the congress center from January 25 to 29. REUTERS/Arnd Wiegmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS) REUTERS

Dinsdag 24 januari

President Obama houdt de jaarlijkse State of the Union in het Amerikaanse Congres. Ooit begonnen als een moment waarop de president zijn visie uiteenzet voor het Congres, is de toespraak tegenwoordig vooral gericht aan de kiezer. Met de verkiezingen in gedachten zal Obama waarschijnlijk praten over zijn plannen om de economie te versterken en banen te creëren. Een ander stokpaardje van Obama: dat Democraten en Republikeinen in het Congres eindelijk eens moeten stoppen met ruziën.

Woensdag 25 januari

De pistes liggen er goed bij in het Zwitserse bergdorp Davos, waar leiders uit de politiek en het bedrijfsleven samenkomen voor het World Economic Forum, dat duurt tot zondag. De onbetwiste hoofdrolspeler van de eurocrisis, Angela Merkel, houdt woensdag de openingsrede. Voor de 2.600 deelnemers zijn meer dan 250 sessies georganiseerd, niet alleen over de economie, maar ook over technologie, duurzaamheid en leiderschap. Maar contacten leggen in de wandelgangen is voor veel deelnemers de hoofdmoot.

In Egypte had een jaar geleden de eerste van de demonstraties op het Tahrirplein plaats die bijna drie weken later leidden tot het aftreden van president Mubarak. Het leger nam officieel de macht over. De militairen hebben inmiddels duidelijk gemaakt greep op het bewind te willen blijven houden. Overgebleven pro-democratie activisten van de ‘25 januari revolutie’ beschuldigen zij ervan vanuit het buitenland te worden aangestuurd.

Van woensdag tot zaterdag is Alassane Ouattara, president van Ivoorkust, in Parijs. Na de Franse militaire interventie in Ivoorkust tegen gunste van Ouattara staan de schijnwerpers opnieuw op het Franse beleid in Afrika.

Donderdag 26 januari

De overgebleven kandidaten in de Republikeinse voorverkiezingen debatteren in Jacksonville, Florida, waar volgende week dinsdag wordt gestemd. De strijd om de Republikeinse nominatie spitst zich toe nu Newt Gingrich dit weekeinde het belangrijke South Caroline won, vóór favoriet Mitt Romney. Romney had zijn blik al gericht op de landelijke campagne en viel de laatste weken vooral president Obama aan. Nu moet hij een antwoord formuleren op Gringrich, die Romney al weken als een wesp aanvalt op zijn ‘on-Republikeinse’ staat van dienst.

Mariano Rajoy, de nieuwe Spaanse premier, brengt zijn eerste bezoek aan Berlijn, waar bondskanselier Angela Merkel hem zal uitleggen welke maatregelen zij verwacht van Spanje, een van de landen in de eurozone die onder druk staan op de financiële markten.

Vrijdag 27 januari

Op de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust worden wereldwijd herdenkingen gehouden voor de slachtoffers van nazi-Duitsland. In Nederland is o.a. de jaarlijkse ‘Nooit Meer Auschwitz-Lezing’ bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Spreker is de Amerikaanse historicus en Holocaust onderzoeker Christopher R. Browning, hoogleraar aan de universiteit van North Carolina.

Zaterdag 28 januari

De Communistische Partij van Cuba houdt een zeldzame landelijke conferentie. Er wordt onder meer gesproken over een voorstel van president Raúl Castro om de termijn van politieke leiders te begrenzen tot tien jaar. Andere belangrijke agendapunten: discriminatie, corruptie en de verdere hervorming van de inefficiënte planeconomie. Raúl Castro heeft gezegd dat de Cubaanse economie moet moderniseren, maar houdt tegelijkertijd vast aan het socialistische model van zijn broer Fidel, die in 2008 de macht officieel aan hem overdroeg.

Vandaag kiezen de stemgerechtigden van Manipur een nieuw regionaal parlement. Manipur (2,7 miljoen inwoners) is een afgelegen, onrustige deelstaat van India, ten oosten van Bangladesh en tegen de grens met Birma aan. De komende weken worden in nog vier Indiase deelstaten regionale parlementsverkiezingen gehouden. De belangrijkste zijn in Punjab (28 miljoen inwoners) en Uttar Pradesh (200 miljoen inwoners). Vooral Rahul Gandhi, zoon van Sonia Gandhi, zal de uitslagmet aandacht volgen. Op hem rust te taak om de regerende Congrespartij weer in de gunst van het electoraat te brengen.

Zondag 29 januari

Terwijl het Westen de sancties tegen Iran opvoert, begint een hoge delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA een driedaags bezoek aan Iran. Onderwerp van gesprek worden beschuldigingen dat Iran heimelijk werkt aan een nucleair wapenprogramma. Aanwijzingen daarvan waren vervat in een rapport van het IAEA in november. Iran ontkent dat het een atoombom ontwikkelt.

Regeringsleiders van de lidstaten van de Afrikaanse Unie zijn vandaag en morgen bijeen in Addis Abeba, Ethiopië. Ze praten onder meer over het verbeteren van de handel tussen Afrikaanse landen. Door gebrekkige infrastructuur handelen veel Afrikaanse staten meer met landen buiten het continent dan met elkaar.

Maandag 30 januari

Europese regeringsleiders kunnen rechtstreeks van Davos naar Brussel, voor overleg over de de aanhoudende schuldencrisis en het mogelijke failliet van Griekenland. Op de agenda staan het nieuwe verdrag voor de euro, dat zijn voltooiing nadert, het stimuleren van economische groei in de eurozone en, op Frans-Duits initiatief, een voorstel voor de harmonisering van bedrijfsbelasting.