Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Uitgaande Saleh vraagt om vergeving, duizenden eisen zijn berechting

Caption: Anti-government protesters march to denounce a law granting immunity to Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh in Sanaa January 22, 2012. Thousands of Yemenis protested in Sanaa on Sunday against an immunity law protecting outgoing President Ali Abdullah Saleh from prosecution and demanded he be put on trial for offences they say he committed during his 33-year rule. Saleh's immunity from prosecution, part of a deal put together to persuade him to resign, has angered protesters who have accused security forces controlled by Saleh and his aides of killing hundreds of demonstrators in the past year. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW)
Caption: Anti-government protesters march to denounce a law granting immunity to Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh in Sanaa January 22, 2012. Thousands of Yemenis protested in Sanaa on Sunday against an immunity law protecting outgoing President Ali Abdullah Saleh from prosecution and demanded he be put on trial for offences they say he committed during his 33-year rule. Saleh's immunity from prosecution, part of a deal put together to persuade him to resign, has angered protesters who have accused security forces controlled by Saleh and his aides of killing hundreds of demonstrators in the past year. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW) Anti-regeringsdemonstranten tijdens een protestmars in Sana'a. Zij eisen de berechting van president Ali Abdullah Saleh. Foto Reuters / Khaled Abdullah

De uitgaande Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vandaag kopstukken van zijn bewind tijdens een afscheidstoespraak gevraagd hem “te vergeven voor fouten” die hij in het verleden heeft gemaakt. Tegelijkertijd riepen duizenden burgers in hoofdstad Sana’a op tot zijn berechting.

Saleh ondertekende eind november een overeenkomst om de macht over te dragen, maar kreeg in ruil daarvoor wel immuniteit. Hij en iedereen die tijdens zijn 33 jaar durende machtsperiode onder hem heeft gewerkt kan niet worden vervolgd. Het parlement van Jemen dacht daar het zijne over en beperkte gisteren alsnog de immuniteit van medewerkers van Saleh. Zij blijven van vervolging gevrijwaard voor slechts ‘politieke’ misdrijven die zij in functie hebben begaan.

Saleh vertrekt binnenkort via Oman naar de Verenigde Staten voor een medische behandeling. Maar hij keert snel terug naar Jemen, zei Saleh vandaag tijdens zijn afscheidstoespraak. En “als God het wil” neemt hij dan het leiderschap op zich van zijn regeringspartij en zal hij deel blijven nemen aan de Jemenitische politiek.

Een reportage van Euronews van afgelopen vrijdag over de bespreking van het wetsvoorstel voor de immuniteit van Saleh:

Er is veel weerstand tegen de immuniteitsregeling van Saleh. Vandaag demonstreerden opnieuw duizenden burgers in hoofdstad Sana’a voor zijn berechting, zij eisen gerechtigheid voor de misdaden, die hij tijdens de 33 jaar als president, zou hebben gepleegd.

Ook personeel van de luchtmacht hield vandaag een zogeheten sit-in bij het vliegveld van de hoofdstad, schrijft persbureau Reuters. Zij eisten het ontslag van de halfbroer van Saleh, tevens opperbevelhebber van de luchtmacht. Volgens ooggetuigen zouden de zeshonderd demonstranten omringd voor enige tijd het luchtverkeer hebben opgehouden.