Strijd om presidentschap Finland tussen Niinisto en Haavisto

Caption: Pekka Haavisto (R), the presidential candidate of the Green League and his spouse Nexar Antonio Flores speak to supporters during an election night rally in Helsinki, on January 22, 2012, after the results of the first round of voting. Two pro-European candidates, conservative Sauli Niinistoe and green Pekka Haavisto will contest a second round run-off in Finland's presidential election, official results showed. Niinisto, the favourite going into the poll, won 37.0 percent of the vote to Haavisto's 18.8 percent, according to Finland's justice ministry. AFP PHOTO / LEHTIKUVA / Kimmo Mantyla *** FINLAND OUT *** De overwinning van Pekka Haavisto (R) de presidentiële kandidaat van de Groenen, wordt gevierd in Helsinki. Haavisto, neemt het in een tweede stemronde op tegen de conservatieve Sauli Niinistoe. Foto AFP / Kimmo Mantyla

Met 99 procent van de stemmen geteld is het duidelijk dat Sauli Niinisto en Pekka Haavisto het tegen elkaar moeten opnemen in een tweede stemronde voor het Finse presidentschap.

Dat meldt persbureau AP. De pro-Europese Niinisto behaalde vandaag 36,9 procent van de stemmen en Haavisto, de eerste openbare homoseksuele presidentskandidaat in Finland, kreeg 18,7 procent.

De populist Timo Soini, het gezicht van de eurosceptische Ware Finnen, bleef ruim achter met 9,6 procent. De Finse bevolking moest vandaag een dik pak sneeuw trotseren om hun nieuwe president te kiezen. De twaalfde president van Finland sinds het in 1917 onafhankelijk werd van Rusland zal de plaats innemen van Tarja Halonen. De zeer populaire presidente diende twee termijnen van zes jaar.

De Finse president heeft een goeddeels ceremoniële functie en is niet betrokken bij de dagelijkse politiek, maar wordt wel beschouwd als een belangrijke opiniemaker.

    • Hans Klis