Steeds meer Afghanen ontvluchten hun land

Een man sleept een kar met jerrycans met drinkwater door de besneeuwde straten van Kabul. Foto AP / Musadeq Sadeq

Afgelopen jaar ontvluchtten niet eerder sinds de oorlog tien jaar geleden begon zoveel Afghanen hun land. Tussen januari en november vroegen meer dan dertigduizend Afghanen politiek asiel aan in het buitenland. Dat is 25 procent meer dan het jaar ervoor en een verdrievoudiging ten opzichte van vier jaar geleden, blijkt uit gegevens van de Verenigde Naties die het persbureau AP in handen kreeg en die later dit jaar gepubliceerd zullen worden.

Het lijkt erop dat veel Afghanen niet willen afwachten wat er gebeurt als de internationale troepenmacht vertrekt, aldus AP. Het werkelijke aantal vluchtelingen is mogelijk nog veel hoger. Onlangs werd bekend dat de afgelopen twee jaar zeker vijftigduizend Afghanen illegaal Griekenland zijn binnengekomen. Bovendien gaan illegale migranten vaak op in een ondergrondse economie. Zeker drie van de dertig miljoen Afghanen bevinden zich momenteel buiten het land, voornamelijk in Iran en Pakistan.

Steeds minder vluchtelingen keren terug

Duizenden vluchtelingen keren ook elk jaar terug, maar dat worden er steeds minder. Het toont volgens AP de onrust aan die onder Afghanen heerst over wat er zal gebeuren na 2014 als NAVO-troepen zich terugtrekken en het Afghaanse leger en de politie de verantwoordelijkheid voor de veiligheid krijgt. Toen de invasie onder leiding van de Verenigde Staten in 2001 een einde maakte aan het bewind van de Talibaan, keerden zo’n 5,7 miljoen Afghanen terug naar hun land, de meesten van hen de eerste vijf jaar.

Afghanen die hun land ontvluchten riskeren een gevaarlijke reis en detentie in het buitenland omdat veel landen Afghanen beschouwen als illegale economische vluchtelingen beschouwen en niet als politieke vluchtelingen.

‘Vrees voor burgeroorlog’

Sinds de opstand van de Talibaan rond 2007 heviger werd en er vaker gewelddadige aanslagen plaatsvinden, denken veel Afghanen aan vertrekken, aldus Tajma Kurt van de Internationale Organisatie voor Migratie. Volgens Kurt vrezen veel dat de Taliban aan macht zullen winnen als de buitenlandse troepen zijn vertrokken en dat het land in een burgeroorlog belandt. Anderen zijn bang dat de Afghaanse economie zal instorten als de buitenlandse hulp opdroogt.

    • Lex Boon