SP grootste partij in peilingen - ‘rust binnen gelederen’

Tijdens de verkiezingscampagne in 2010 wordt SP-leider Emile Roemer door passanten in Rotterdam de hand geschud. Foto NRC / Maurice Boyer

De opmars van de SP zet zich onverminderd voort. De partij van Emile Roemer is vandaag voor het eerst de grootste van Nederland in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden krijgt de SP 32 zetels, zeventien meer dan de partij nu in de Kamer heeft.

Vorige week stond de SP in de peilingen nog gelijk met de VVD met ieder dertig zetels. De regeringspartij blijft deze week op dertig staan, CDA en PVV verliezen beide een zetel en komen op respectievelijk twaalf en twintig. Ook de PvdA ziet een zetel verdwijnen en heeft er nu nog zeventien over.

De opmars van de SP is, naast het feit dat Roemer het goed doet als politiek leider, volgens De Hond te danken aan de zorgen die steeds meer mensen hebben over hun eigen financiële positie onder invloed van de recessie en de bezuinigingsplannen van de regering. Vooral mensen met een laag inkomen maakten de overstap naar de SP.

Een jaar geleden scoorde de SP nog zeventien procent van de kiezers met een laag inkomen, nu is dat 32 procent. Bij de middeninkomens telt De Hond een stijging van negen procent. Alle overige partijen leveren op beide fronten in.

‘Rust binnen gelederen SP’

Uit een enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl onder bestuurders en volksvertegenwoordigers van PvdA en SP op alle bestuurlijke niveaus bleek gisteren dat 98 procent dat partijleider Emile Roemer opnieuw de lijst moet aanvoeren bij de verkiezingen. Ter vergelijking: van de PvdA-politici vindt maar 22 procent dat Job Cohen de juiste man op de juiste plek is.

Politiek redacteur Pieter van Os schreef gisteren in de krant over het grote verschil in rust binnen de gelederen van de SP en de PvdA. Van Os:

“PvdA’ers lopen voortdurend te hoop tegen de koers van de partijtop, tegen verhoging van de AOW-leeftijd, tegen aanpassing van de ziektewet of een buitenlandse militaire missie. Zo niet in de SP. Uit het onderzoek blijkt vooral hoe eensgezind het partijkader is, zelfs over controversiële ‘mijlpalen’ van accommodatie: als de acceptatie van de monarchie en het Nederlands NAVO-lidmaatschap. Of de beslissing van de fractie mee te vergaderen in de ‘commissie stiekem’, over kwesties van binnenlandse veiligheid.”

Een deel van de resultaten van de enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl. Beeld NRC / Erik van GamerenEen deel van de resultaten van de enquête van NRC Handelsblad en OverheidinNederland.nl. Beeld NRC / Erik van Gameren

Ook niet SP-stemmers zien Roemer zitten

Roemer wordt volgens de peiling van De Hond niet alleen gelauwerd door de eigen aanhang, ook een groot deel van de rest van de kiezers zien hem zitten. Een vijfde denkt zelfs dat hij de volgende premier wordt. Bijna twee derde van de ondervraagden ziet hem liever als minister-president dan Job Cohen. Onder PvdA-kiezers is dat aantal met 35 procent opvallend hoog.

In Utrecht vindt vanmiddag dag twee van het PvdA-congres plaats. Het congres wordt afgesloten door partijleider Job Cohen. Ook zijn er speeches van Ploumen en Spekman.