Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Saleh verlaat Jemen, ‘maar greep op macht blijft’

Caption: Anti-government protesters shout slogans as they react to the departure of Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh from the country, in Sanaa January 22, 2012. Saleh left for Oman on Sunday evening on his way to the United States for medical treatment, Yemeni officials said. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
Caption: Anti-government protesters shout slogans as they react to the departure of Yemen's outgoing President Ali Abdullah Saleh from the country, in Sanaa January 22, 2012. Saleh left for Oman on Sunday evening on his way to the United States for medical treatment, Yemeni officials said. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) Anti-regeringsdemonstranten reageren woedend op het vertrek van president Ali Abdullah Saleh, zij willen hem voor het gerecht slepen. Foto Reuters / Khaled Abdullah

President Ali Abdullah Saleh heeft Jemen verlaten en is op weg naar Oman. Hiermee voldoet hij aan de voorwaarden van het vredesplan om de macht over te dragen. De vice-president staat nu aan het hoofd van de regering

Naar verwachting zullen 21 februari nieuwe presidentsverkiezingen gehouden worden. Saleh ondertekende in november onder zware druk van de Arabische Golfstaten en het Westen een akkoord waaronder hij in ruil voor immuniteit voor vervolging zijn bevoegdheden overdroeg aan zijn vicepresident.

‘Saleh is een sluwe vos’

Vandaag hield Saleh een afscheidstoespraak voor de kopstukken van zijn bewind. Hij vroeg hen om hem zijn fouten “te vergeven”. Tegelijkertijd gingen duizenden mensen de straat op om de berechting van Saleh, voor misdaden die hij gepleegd zou hebben de afgelopen 33 jaar, te eisen.

Saleh heeft al aangegeven na een medische behandeling in de Verenigde Staten terug te willen keren naar Jemen en in het parlement plaats te willen nemen. De greep van Saleh en zijn familie op Jemen blijft ondanks zijn vertrek, voorspelt NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants.

“Saleh is een sluwe vos. Hij heeft er zeer veel belang bij om in Jemen aan de macht te blijven. Je zag ook dat hij de machtsoverdracht eindeloos aan het traineren was. Zijn vicepresident krijgt nu de macht en hij heeft ook bedongen dat hij tot de presidentsverkiezingen in februari de titel president behoudt. Niemand gelooft echt dat hij geen macht meer heeft. Er is op dit moment maar een kandidaat voor de verkiezingen en dat is de vice-president. en de leider van de regeringspartij gaat zijn campagne leiden. Al zou Saleh naar de achtergrond verdwijnen, zijn familie blijft hoge posities bekleden in de regering en zijn partij. En die familieleden zullen niet verdwijnen.”