Pro-Europese kandidaat leidt bij Fins presidentsverkiezingen

Caption: Sauli Niinisto, the National Coalition party’s presidential candidate and his wife Jenni Haukio arrive at his election night rally in Helsinki, Finland Sunday, Jan. 22, 2012. Polls closed in Finland's presidential election Sunday with advance ballots giving the conservative pro-Europe favorite a clear lead, but without the majority needed to avoid a runoff. The count of 1.3 million early ballots, representing a quarter of the electorate, showed Sauli Niinisto, a former finance minister, winning 40 percent, according to official preliminary results. Former foreign minister Paavo Vayrynen, who opposes Finland's membership in the debt-ridden eurozone, was in second place with 17.6 percent. Pekka Haavisto of the Greens _ the first openly gay presidential candidate in Finland _ was third with 14.8 percent. (AP Photo/Lehtikuva, Markku Ulander) FINLAND OUT NO SALES Sauli Niinisto, presidentskandidaat voor de Nationale Coalitiepartij, komt aan bij zijn partijcentrum in Helsinki. Foto AP / Markku Ulander

De pro-Europese presidentskandidaat Sauli Niinisto heeft volgens eerste officiële tellingen de leiding genomen in de eerste stemronde van de verkiezingen in Finland.

Het lijkt erop dat de eurosceptische Finse bevolking zich, ondanks de schuldencrisis en de bijdragen aan het noodfonds, vindt in de pro-Europese standpunten van Niinisto. Dat schrijft persbureau Reuters. Vorig jaar april boekte de anti-immigratie en eurosceptische Ware Finnen-partij een bijzonder grote winst bij de parlementsverkiezingen. De partij was onder andere tegen het meebetalen aan het financiële reddingsplan voor noodlijdende eurolanden zoals Portugal.

De koppositie van Niinisto is gebaseerd op het tellen van 1,3 miljoen stemmen, een kwart van het totaal aantal stemmen. De pro-Europese kandidaat zou leiden met veertig procent. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Paavo Vayrynen, die tegen het Finse lidmaatschap van de eurozone is, volgt Niinisto met 17,6 procent. Ware Finnen-leider Timo Soini is op dit moment vierde in de race met 9,5 procent. Als geen van de kandidaten een meerderheid van boven de vijftig procent haalt, moet een tweede stemronde gehouden worden.

Hoewel de rol van president in Finland grotendeels ceremonieel is, heeft deze wel een grote rol in het publieke debat. De 63-jarige Niinisto verloor in 2006 ternauwernood van uitgaand president Tarja Halonen.

    • Hans Klis