Ploumen hoopt op progressieve lente - Spekman nieuwe voorzitter PvdA

Vertrekken partijvoorzitter Ploumen tijdens haar afscheidsspeech. Still Politiek24

Op het Pvda-congres in Den Bosch heeft vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen in haar afscheidsspeech (pdf) de wens op een ‘progressieve lente’ uitgesproken.

Ploumen:

“Ik neem afscheid met een wens. Ik neem afscheid met de hoop op een nieuwe progressieve lente in ons land. Een lente waarin progressieve partijen een politieke route schetsen naar een vrij land dat trots is op haar beschaving, waar iedereen die mee wil doen, mee kán doen, een land dat vooruit wil in de wereld. “

Ik oktober maakte Ploumen haar aftreden bekend. De tweede termijn van Ploumen als partijvoorzitter zou eigenlijk aflopen in 2014, maar dan zou haar afscheid nagenoeg samenvallen met campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen en voor de verkiezing van het Europees parlement. In haar speech zei ze daarover:

“Door nu terug te treden wil ik mijn beoogde opvolger Hans Spekman, de tijd bieden om de volgende campagne, met u, voor te bereiden. En te winnen!”

Nadat Ploumen in oktober haar aftreden bekend maakte, uitte ze stevige kritiek op het partijleider Job Cohen. Hij zou teveel worden ‘meegesleurd in de Haagse dynamiek’ en zou een veel grotere rol in de PvdA moeten spelen. Kritiek op Cohen bleef in haar afscheidsspeech achterwege.

Spekman nieuwe voorzitter

Op het congres werd Hans Spekman gekozen tot opvolger van Ploumen. In zijn speech zei Spekman dat hij wil dat de Partij van de Arbeid weer een krachtige partij wordt die midden tussen de mensen staat. Er zou ook geen twijfel moeten bestaan over waar de partij voor strijdt. Spekman:

“Onze idealen zijn al honderd jaar hetzelfde. We willen het onrecht bestrijden en het staan voor een eerlijke verdeling van welvaart, kennis en zeggenschap.”

Volgens Spekman waait er “een rechtse wind door de Tweede Kamer” en hebben de “snelle heren van het snelle geld wel heel veel macht.” “Linksom uit de crisis,” is de oplossing volgens Spekman.

Ook niet-leden kunnen stemmen voor lijsttrekker

Tijdens het congres hebben de leden van de partij zich in ieder geval achter een van zijn plannen geschaard. Spekman willen dat voortaan ook niet-leden kunnen stemmen als er een lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen moeten worden aangewezen.

Om een stem uit te kunnen brengen moeten niet-leden een kleine vergoeding betalen. Ook moeten ze een verklaring tekenen waarin ze hun sympathie voor het gedachtegoed van de partij onderschrijven. Het partijbestuur gaat het plan nu uitleggen. Vervolgens wordt het opnieuw aan het congres voorgelegd.

Volg het PvdA-congres live via Politiek24.