Congreslid Giffords geeft zetel op, richt zich op herstel

Caption: Mark Kelly leans on the shoulder of his wife, U.S. Rep. Gabrielle Giffords, at a memorial vigil remembering the victims and survivors of the shooting that wounded Giffords, 12 others and killed six one year ago Sunday, Jan. 8, 2012, in Tucson, Ariz. (AP Photo/Ross D. Franklin) Gabrielle Giffords wordt gesteund door haar man en astronaut Mark Kelly tijdens de herdenkingsceremonie van de schietpartij waar zij vorig jaar op 8 januari door het hoofd werd geschoten. Foto AP / Ross Franklin

Gabrielle Giffords, het Amerikaanse Congreslid dat vorig jaar op 8 januari in haar hoofd werd geschoten, geeft haar zetel op en zal zich richten op haar herstel.

Dat maakte Giffords zojuist bekend op Twitter. Zij kiest hiervoor om dat dit het beste zou zijn voor haar staat Arizona aangezien haar herstelproces nog veel tijd gaat kosten.

Twitter avatar GabbyGiffords Gabrielle Giffords I have more work to do on my recovery, so to do what is best for Arizona I will step down this week. MY VIDEO: http://t.co/QidehNZq

Giffords werd tijdens een politieke bijeenkomst in haar hoofd geschoten bij een schietpartij in Tucson, Arizona. Ze overleefde, maar haar hersenen waren zwaar beschadigd. Zes anderen overleefden de aanslag niet, dertien anderen raakten gewond.

Giffords lijdt door het schietincident aan afasie, een taalstoornis, waardoor zij opnieuw moest leren spreken. Door muziek en zang probeerden verpleegkundigen en vrienden haar daarbij te helpen.

Op haar website lichtte zij haar vertrek toe:

Op 8 januari leidde Giffords nog een deel van de herdenkingsceremonie in Tucson. Daar werd zij onder luid gejuich op het podium onthaald. Haar echtgenoot , en astronaut Mark Kelly hielp haar bij het zweren van trouw aan de Verenigde Staten door haar hand op het hart te leggen.

    • Hans Klis