Kroaten stemmen vandaag over toetreding EU

Een vrouw in Zagreb loopt langs posters opgehangen door tegenstanders van EU-toetreding. Foto AP / Filip Horvat

In Kroatië wordt vandaag een referendum gehouden over toetreding tot de Europese Unie. Uit de peilingen blijkt dat waarschijnlijk een meerderheid van zestig procent voor toetreding zal stemmen.

Tegenstanders van het lidmaatschap zijn bang dat het land, na ruim twee decennia zelfstandigheid, nu alweer soevereiniteit zal verliezen, meldt persbureau Reuters. President Josipovic stelt dat dit niet zal gebeuren en dat Europa juist kansen biedt. Josipovic:

“Europa zal niet al onze problemen oplossen, maar het biedt ons prachtige kansen.”

‘Euforie ontbreekt bij Kroaten’

Onze correspondent Marlous de Koning schreef gisteren in NRC Weekend dat de meeste Kroaten waarschijnlijk ‘vooruit dan maar’ voor toetreding zullen stemmen. De Koning:

“Midden in de eurocrisis ontbreekt bij de Kroaten elke euforie. In discussies op Facebook, in kranten en op televisie lijkt het alsof de burgers staan voor een keuze uit twee kwaden. Van de EU verwachten ze niets, hooguit wat subsidie, maar ook strengere regels en meer concurrentie. Maar volgens velen is de huidige situatie in Kroatie evenmin houdbaar. De kans neemt almaar toe dat Kroatie steun moet vragen bij het Internationaal Monetair Fonds. De nieuwe regering, die in december werd gekozen, zal hoe dan ook drastisch moeten bezuinigen.”

Kroatië is hard getroffen door de wereldwijde economische teruggang. Het kost het land meer moeite dan andere Balkanlanden om uit de recessie te komen. Rond de zeventien procent van Kroatië is werkloos en het begrotingstekort ligt zo rond de zes procent.

Als na de Kroaten ook alle nationale parlementen van de EU-lidstaten het toetredeingsakkoord ratificeren, kan het land in de zomer van 2013 de 28ste lidstaat worden.

Vanavond om zeven uur sluiten de stembussen. De eerste resultaten worden een uur later verwacht.

    • Lex Boon