Joost van den Broek grote winnaar bij Zilveren Camera

Fotograaf Joost van den Broek heeft vanmiddag de Zilveren Camera gewonnen. Hij kreeg de prestigieuze Nederlandse fotografieprijs voor zijn foto van buurtbewoners die voor het huis van een bestuurslid van pedovereniging Martijn demonstreren.

Daarnaast won Van den Broek ook in de categorie ‘binnenland documentair serie’ en ‘binnenlands nieuws enkel’. Volgens het jury-rapport slaagt hij erin “goede fotografie [te] combineren met een journalistieke werkwijze; een bijzonder standpunt en dito visie op de maatschappij”, iets wat maar weinig fotografen kunnen of aandurven:

Joost van den Broek slaagt erin om nieuws op pakkende wijze in beeld te brengen. Niet alleen met de winnende foto, ook met andere inzendingen toont hij dit aan. Hij is terecht winnaar met een fotoreeks over een uitzetting van Irakezen; een foto van Nasrdin Char en zijn trotse ouders tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren in Utrecht, en dus ook met de foto van het volksgericht uit Hengelo. Deze foto geeft een glashelder beeld van Nederland anno 2011: een multiculturele samenleving waarin ongeduld, agressie en de neiging om het recht in eigen hand te nemen de overhand lijken te krijgen. Joost van den Broek laat dit zien door tussen de mensen, maar toch op gepaste afstand te gaan staan. Zoals het een goed fotojournalist betaamt.

De overige twee topprijzen, de Nationale Portretprijs en de Canon Prijs werden gewonnen door respectievelijk Annaleen Louwes (foto) en Jeroen Toirkens (beelden). Bekijk hier alle winnende foto’s.

    • Hans Klis