Interim-regering Libië schorst zes leden uit Benghazi - prominent stapt op

Het hoofd van de Libische interim-regering, Mustafa Abdul-Jalil, heeft vandaag zes vertegenwoordigers uit Benghazi, de stad waar de opstand tegen Moammar Gaddafi begon, geschorst. Ook het plaatsvervangende hoofd van de regering, Abdel Hafiz Ghoga, diende vandaag zijn ontslag in.

De beslissing van Abdul-Jalil komt nadat mensen in het voormalige opstandelingenbolwerk de straat opgingen tegen vermeende corruptie in de transitionele regering en omdat democratische hervormingen te lang op zich zouden laten wachten, meldt persbureau AP. Volgens Abdul-Jalil mogen de zes vertegenwoordigers blijven werken in de regering als zij de goedkeuring krijgen van het stadsbestuur in Benghazi.

De vervanger van Abdul-Jalil, Ghoga, liet tegenover Al Jazeera vanmiddag weten op te stappen. “Ik neem ontslag omdat dit beter is voor Libië en nodig is op dit moment”, aldus Ghoga. “Jammer genoeg behartigt de interim-regering niet alle belangen van de natie. Er is een atmosfeer van haat en afzetting ontstaan en ik wil niet dat die het werk van de Nationale Overgangsraad negatief beïnvloedt. ”

Ghoga was een van de meest prominente figuren in de Libische interim-regering. Hij werd afgelopen donderdag nog aangevallen door boze studenten tijdens een bezoek aan een universiteit in Benghazi, meldt persbureau Reuters. Zijn vertrek, naast de schorsing van zes andere vertegenwoordigers, zal ongetwijfeld leiden tot meer twijfels of de Nationale Overgangsraad in staat is een effectieve regering te vormen.

Hoewel de Raad steun geniet van het Westen, zijn de leiders niet democratisch gekozen vertegenwoordigers van het Libische volk. Veel burgers zijn van mening dat de beloofde hervormingen maar traag worden ingevoerd, dat de openbare diensten en voorzieningen maar langzaam op gang komen en dat veel leden van de interim-regering banden hadden met Gaddafi.

De aankomende maanden bereidt Libië zich voor op een verkiezingsproces dat vijf maanden zal duren, Al Jazeera maakte hierover een reportage:

    • Hans Klis