‘Veiligheidsdiensten verzonnen dreiging om Rushdie weg te houden’

Op basis van informatie van Indiase veiligheidsdiensten bleef de Indiase schrijver Salman Rushdie vorige week weg bij een Literatuur Festival in India. De “geplande aanslag” op zijn leven blijkt echter te zijn verzonnen om Rushdie weg te houden, meldt de Indiase krant The Hindu.

Een man met een masker van Rushdie tijdens een protest tegen zijn komst naar het literatuur festival in India. Foto AFP /Indranil Mukherjee

Op basis van informatie van Indiase veiligheidsdiensten bleef de Indiase schrijver Salman Rushdie vorige week weg bij een literatuur festival in India. De “geplande aanslag” op zijn leven blijkt echter te zijn verzonnen om Rushdie weg te houden, meldt de Indiase krant The Hindu.

De dreiging zou komen van twee huurmoordenaars die niet blijken te bestaan, aldus The Hindu. Op Twitter laat Rushdie weten “woedend” te zijn dat hij is voorgelogen.

Twitter avatar SalmanRushdie Salman Rushdie ‘Rajasthan police invented plot to keep away Rushdie’ I’ve investigated, & believe that I was indeed lied to. I am outraged and very angry.

Verschillende moslimextremisten staan Rushdie nog altijd naar het leven vanwege zijn boek De Duivelsverzen, uit 1988, wat volgens sommigen als blasfemisch wordt afgeschilderd. De schrijver let op z’n tellen sinds de Iraanse ayatollah Khomeini een fatwa over hem uitsprak die zijn executie aankondigde.

Toen Rushdie zich vorige week terugtrok van het festival liet hij in een verklaring al weten twijfels te hebben bij de juistheid van de informatie.

“Ik ben geïnformeerd door veiligheidsdiensten in Maharashtra en Rajastan dat huurmoordenaars uit de onderwereld van Mumbai op weg naar Jaipur kunnen zijn om mij te ‘elimineren’.

Hoewel ik twijfels heb over de nauwkeurigheid van deze informatie, zou het onder zulke omstandigheden overantwoord zijn om naar het festival te gaan. Onverantwoord naar mijn familie, naar het publiek op het festival en naar mijn collega-schrijvers. Daarom zal ik niet naar Jaipur komen.” – Salman Rushdie in een verklaring