Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Ruime winst Gingrich bij voorverkiezing South Carolina

Newt Gingrich, de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina gewonnen. Hij liet de gedoodverfde winnaar Mitt Romney ruim achter zich, waardoor de race voor de Republikeinse kandidatuur in de presidentsverkiezingen weer open lijkt.

Newt Gingrich na zijn overwinning in South Carolina. Foto Reuters / Eric Thayer

Newt Gingrich, de oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft de Republikeinse voorverkiezing in South Carolina ruim gewonnen. Hij liet de gedoodverfde winnaar Mitt Romney ruim achter zich, waardoor de race voor de Republikeinse kandidatuur in de presidentsverkiezingen weer open lijkt.

Na het tellen van 95 procent van de stemmen kan Gingrich rekenen op 41 procent van de stemmen. Romney eindigt tweede met 27 procent. De strenggelovige Rick Santorum kreeg 17 procent van de stemmen, Ron Paul kreeg 13 procent. De overwinning van Gingrich werd vannacht bij het sluiten van de stembussen, om één uur Nederlandse tijd, al voorspeld door de grote Amerikaanse tv-stations NBC en Fox News.

Gingrich wint snel terrein

Gingrich wist in de afgelopen dagen al snel terrein te winnen op Romney in de peilingen. Volgens onze correspondent in de Verenigde Staten Guus Valk wordt Gingrich steeds meer gezien “als een kandidaat met politieke ervaring die toch contact heeft weten te houden met de gewone man”. Afgelopen week steeg Gingrich al snel in de peilingen, ondanks dat hij ook een tegenvaller kreeg te werken. Valk:

“Een van zijn twee ex-vrouwen vertelde in een televisie-interview dat Gingrich haar had gevraagd om een ‘open huwelijk’ nadat ze hem had betrapt op een affaire. De escapades van Gingrich, inmiddels voor de derde keer getrouwd, vallen slecht bij religieuze kiezers in het conservatieve, zuidelijke South Carolina.”

Gingrich richt zich op kiezers Santorum

In zijn overwinningsspeech riep Gingrich zijn aanhangers op om geld te storten en mee te doen met de campagne. Gingrich:

“We hebben hier niet het geld voor een campagne dat tenminste een van de andere kandidaten wel heeft. Maar we hebben hier in South Carolina bewezen dat mensen met de goede ideeën het grote geld verslaan.”

Valk over de overwinningsspeech:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Newt heeft zijn niche. Basht de linkse media-elite, presenteert zich als representant van Amerika. Hoffelijk voor tegenstanders trouwens

Rick Santorum lieten weten dat hij geld en momentum mist, maar dat hij de race nog niet verlaat. Gingrich probeerde in zijn overwinningsspeech wel alvast de achterban van Santorum voor zicht te winnen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Gingrich is vooral aardig voor Rick Santorum. Hengelt naar zijn steun, lijkt het. Mensen roepen dat hij vicepresident moet worden

http://www.youtube.com/watch?v=tsDAMwhhayY

Drie verkiezingen, drie winnaars

De verkiezing in South Carolina was de derde Republikeine voorverkiezing. Romney en Rick Santorum eindigden zo goed als gelijk bij de eerste verkiezing in Iowa, waarna Romney een grote overwinning behaalde in New Hampshire.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Drie staten, drie winnaars. En dan dachten we een week geleden nog dat de Republikeinse race saai zou zijn

Op 31 januari zijn de volgende voorverkiezingen in Florida.