Geschorste rabbijn Aryeh Ralbag voorlopig niet naar Nederland

Aryeh Ralbag, de opperrabbijn die vorige week werd geschorst voor zijn controversiële standpunt over homoseksuelen, komt voorlopig niet naar Nederland. “Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn vrouw en ik ons leven niet zeker zijn als wij nu naar Nederland komen”, zegt hij vanuit Israël tegenover NRC Handelsblad.

Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video
Opperrabbijn Aryeh Ralbag bij een toespraak ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Joodse Gemeente Amsterdam. Still uit YouTube-video

Aryeh Ralbag, de opperrabbijn die vorige week werd geschorst voor zijn controversiële standpunt over homoseksuelen, komt voorlopig niet naar Nederland. “Ik heb sterke aanwijzingen dat mijn vrouw en ik ons leven niet zeker zijn als wij nu naar Nederland komen”, zegt hij vanuit Israël tegenover NRC Handelsblad. Ralbag wil niet zeggen uit welke hoek de bedreigingen komen, maar neemt ze “uiterst serieus”.

Ralbag (65) raakte in opspraak toen bleek dat hij zich vorig jaar had geschaard achter een verklaring waarin homoseksuelen worden aangemoedigd in therapie te gaan. Omdat het bestuur van de (orthodox) Joodse Gemeente Amsterdam zich van de verklaring distantieert, werd Ralbag “voorlopig” uit zijn functie ontheven. Vandaag heeft het bestuur besloten dat rabbijnen Rafael Evers en Eliezer Wolff zijn taken gaan waarnemen.

Voorzitter Ronnie Eisenmann laat in een telefonische reactie weten dat hij “teleurgesteld” is in het besluit van Ralbag , maar er wel begrip voor heeft. “Wij hopen nog steeds tot een oplossing te komen die door de héle joodse gemeente wordt aanvaard”, zegt Eisenmann, doelend op het dreigende schisma tussen ultraorthodoxen en meer gematigde orthodoxe joden.

De Council of European Rabbis heeft volgens de voorzitter aangeboden om te bemiddelen in de kwestie. “Daar maken wij graag gebruik van.”