Dodental aanslagenreeks Boko Haram in Nigeria loopt op

Medewerkers van het Rode Kruis halen de lichamen van slachtoffers van de aanslagen van de straten. Foto AP / Salisu Rabiu

Het dodental van de gecoördineerde aanslagenreeks van vrijdag in de Nigeriaanse stad Kano loopt op. Volgens een doktor van het belangrijkste ziekenhuis in de stad zijn er minstens 178 mensen op het leven gekomen. Het zijn de dodelijkste aanslagen van Boko Haram tot nu toe.

Bij vier politiebureaus in het noordelijk gelegen Kano, met negen miljoen inwoners de op een na grootste stad van Nigeria, gingen vrijdag bommen af. Ook vielen slachtoffers bij schietpartijen.

http://www.youtube.com/watch?v=sR-vklPnldg

Meer dan 900 doden door islamtische sekte Boko Haram

De islamitische radicale sekte Boko Haram eiste de aanslagen direct op. In de drie weken voorafgaand aan de terreurdaad bracht het als zeker 83 mensen om. Sinds de verkiezingen in april vorig jaar staat de teller nu op meer dan negenhonderd doden. In Kano is nu een avondklok van 24 uur ingesteld.

Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.

    • Lex Boon