Cohen: kabinet mist leiderschap - ‘fel tegen financiële sector’

PvdA-leider Job Cohen tijdens zijn speech op het congres. Foto NRC / Merlin Daleman

Bij zijn speech (pdf) op het PvdA-congres in Den Bosch heeft Job Cohen hard uitgehaald naar het kabinet Rutte. Cohen gaf rechts de schuld van de economische crisis en het kabinet zou weinig doen om arbeidsplaatsen te redden. Hij riep Rutte op om af te treden. Cohen:

“Het kabinet mist het leiderschap om Nederland door de economische crisis te loodsen. Daardoor staan in Nederland nu duizenden banen op het spel. En daar doet het kabinet niks aan. Tegen Mark Rutte zeg ik: als onder jouw verantwoordelijkheid dagelijks ruim 200 mensen werkloos worden, dan wordt het tijd dat je zelf ontslag neemt.”

Volgens Cohen staat de PvdA klaar om het roer over te nemen. Hij herhaalde dat de PvdA niet bereid is het kabinet aan een meerderheid te helpen om extra bezuinigingsmaatregelen mogelijk te maken.

Felle toon tegen financiële sector

Politiek redacteur van NRC Handelsblad Derk Stokmans was vandaag in Den Bosch aanwezig. Bij zowel de speech van Spekman als Cohen viel de populistischere toon tegen de financiële sector op, aldus Stokmans.

“Dat Cohen zegt dat Rutte moet opstappen is niet nieuw, dat zegt hij vaker. Wat wel opviel was dat de toon wat populistischer was. Zowel Spekman als Cohen sprak zich hard uit tegen de financiële sector, in een veel fellere toon dan bijvoorbeeld drie jaar geleden.

Zoals onze enquête gisteren liet zien is Cohen binnen de PvdA geen onomstreden leider. Er wordt op zo’n congres getracht vooral veel zelfvertrouwen uit te stralen en er werd dus weinig gesproken over de moeizame positie waarin de partij zich bevindt. Wel was het een relatief goede speech van Cohen en merkte je in de zaal dat mensen blij zijn met Spekman als nieuwe partijvoorzitter.”

Zo zei Cohen onder andere dat de financiele markten snel moeten worden hervormd. Cohen:

“De hervorming van die financiële markten een van de meest urgente. Zij hadden goed op ons spaargeld moeten letten en een stabiele economie moeten dienen. Maar zij lieten het spaargeld verdampen en de economie instorten. De financiële markten moeten weer dienstbaar worden aan de klant, en dat is de samenleving.”

Met de speech van Cohen werd het tweedaagse congres van de partij afgesloten. Eerder vandaag gaf vertrekkend voorzitter Lilianne Ploumen haar afscheidsspeech, waarbij ze de wens op een ‘progressieve lente’ uitsprak. Ook werd Hans Spekman officieel gekozen als opvolger van Ploumen en schaarde het congres zich achter zijn plan voor een open leidersverkiezing.

    • Lex Boon