Bevolking Kroatië stemt in referendum voor toetreding EU

Caption: A member of the electoral commission empties the ballot box at a polling station in Zagreb, Croatia, Sunday, Jan. 22, 2012.Croatians voted Sunday in a referendum on whether to join the European Union — a test of how much the debt-stricken 27-nation bloc has lost in its appeal among aspiring new members because of its crisis. (AP Photo/Darko Bandic) De leden van een stembureau in Zagreb legen de stembussen. Foto AP / Darko Bandic

De Kroatische bevolking heeft in een referendum met een ruime meerderheid van 66 procent gestemd voor toetreding tot de Europese Unie.

Dat meldt persbureau Reuters nu bijna alle stemmen geteld zijn. De opkomst was tamelijk laag, 44 procent, wat laat zien dat kiezers niet erg enthousiast waren over het referendum. Correspondent Marloes de Koning schreef gisteren in NRC Weekend al dat de meeste Kroaten waarschijnlijk “vooruit dan maar” voor toetreding zullen stemmen. De Koning:

“Midden in de eurocrisis ontbreekt bij de Kroaten elke euforie. In discussies op Facebook, in kranten en op televisie lijkt het alsof de burgers staan voor een keuze uit twee kwaden. Van de EU verwachten ze niets, hooguit wat subsidie, maar ook strengere regels en meer concurrentie. Maar volgens velen is de huidige situatie in Kroatie evenmin houdbaar. De kans neemt almaar toe dat Kroatie steun moet vragen bij het Internationaal Monetair Fonds. De nieuwe regering, die in december werd gekozen, zal hoe dan ook drastisch moeten bezuinigen.”

Kroatië is hard getroffen door de wereldwijde economische teruggang. Het kost het land meer moeite dan andere Balkanlanden om uit de recessie te komen. Rond de zeventien procent van Kroatië is werkloos en het begrotingstekort ligt rond de zes procent. Vorig jaar tekende Kroatië het toetredingsverdrag en zal in juli 2013 officieel lid worden van de EU, mits alle lidstaten daarmee instemmen.

    • Hans Klis