Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Arabische Liga wil missie in Syrië met maand verlengen

Caption: A Syrian policeman and a soldier stand guard outside a police station in the southern Syrian city of Deraa January 22, 2012. REUTERS/Ahmed Jadallah (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: A Syrian policeman and a soldier stand guard outside a police station in the southern Syrian city of Deraa January 22, 2012. REUTERS/Ahmed Jadallah (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een Syrische politieman en soldaat in een checkpoint in Deraa. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Het ministeriële comité van de Arabische Liga met de portefeuille Syrië wil de waarnemingsmissie in het land met een maand verlengen. Een motie daartoe wordt later vandaag in stemming gebracht tijdens een vergadering in het hoofdkwartier van de Liga in Kairo. Dat meldt persbureau AFP op gezag van anonieme bronnen binnen de Liga.

Update 18.00 uur: Saoedi-Arabië trekt zich terug uit de waarnemingsmissie in Syrië, omdat “de Syrische regering zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden” van het vredesplan om de crisis in het land te beëindigen, meldt persbureau AFP.

Liga tevreden met missie tot nu toe

Op 19 december ging Syrië akkoord met een vredesplan van de Arabische Liga. De belangrijkste overeenkomsten daarin waren dat internationale waarnemers het land in mochten om de situatie in kaart te brengen en dat president Bashar al-Assad zijn troepen zou terugtrekken uit de steden. Echter werden sinds de aanwezigheid van de waarnemers meerdere meldingen gemaakt van tientallen doden die vielen door aanvallen van het regime. De Liga, wier geloofwaardigheid daardoor onder druk kwam te staan, overwoog meerdere malen de waarnemers terug te trekken door het voortdurende geweld.

Volgens diplomatieke bronnen zou de Arabische Liga tevreden zijn met de afronding van de waarnemingsmissie, maar moet deze bij verlenging beter voorbereid zijn. Op 16 januari gingen de Verenigde Naties al akkoord met een voorstel om waarnemers van het pan-Arabische verbond te gaan trainen om hun taken beter uit te kunnen voeren in Syrië.

Oppositie Syrië wil actie VN

De Syrische Nationale Raad, een van de grootste Syrische oppositiegroeperingen, pleit ervoor dat de Arabische Liga het dossier Syrië overdraagt aan de VN zodat er op een grotere schaal druk kan worden uitgeoefend op het regime van Assad. Volgens de VN zouden al meer dan vijfduizend burgers zijn omgekomen sinds de opstand tegen Assad in maart begon.

Volgens buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad is het nog maar de vraag of een gang naar de Verenigde Naties iets oplevert. Roelants:

“De Arabische Liga is verdeeld, landen zoals Algerije hebben geen baat bij veranderingen in Syrië en daarmee de aantasting van de stabiliteit in de regio. Zij willen liever pappen en nat houden. De Syrische oppositie wil ondertussen dat de Arabische Liga de zaken verwijzen naar de Veiligheidsraad. Maar de vraag is of dat wat oplevert aangezien Rusland Assad steunt. Dat Saoedi-Arabië nu uit de waarnemingsmissie stapt kan te maken hebben met de vete die het land heeft met Assad over de moord op de Libanese premier Saad Hariri in 2005. Daarnaast kan Riyadh met deze beslissing ook laten zien dat het meer vertrouwen plaatst in een mogelijke opvolger van Assad.”