Arabische Liga gaat VN vragen voor steun overgangsregering Syrië

Caption: Pictures of Syria's President Bashar al-Assad (R) and his father, the late former president Hafez al-Assad, hang from a government building in the southern Syrian city of Deraa January 22, 2012. REUTERS/Ahmed Jadallah (SYRIA - Tags: POLITICS) Portret van de president van Syrië, Bashar al-Assad (R) en zijn vader Hafez al-Assad aan een overheidsgebouw in de stad Deraa. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

De Arabische Liga wil de VN Veiligheidsraad vragen een plan te ondersteunen voor een overgangsregering in Syrië.

Dat laat de premier van Qatar zojuist weten, meldt persbureau Reuters. De leden van het pan-Arabische verbond zouden een plan hebben opgetekend voor de vorming van een Syrische eenheidsregering en het uitroepen van vervroegde verkiezingen om een einde te maken aan de crisis is het land. President Bashar al-Assad zou zijn macht af moeten staan aan de vicepresident als onderdeel van democratische hervormingen.

Het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat de regering van president Bashar Assad of de versplinterde oppositie met het plan zullen instemmen.

Eerder vanmiddag vertelde buitenlandredacteur Carolien Roelants van NRC Handelsblad nog dat het twijfelachtig is of een gang naar de Verenigde Naties iets oplevert. Toen lekte het nieuws naar buiten dat de Liga waarschijnlijk de waarnemingsmissie in Syrië zou verlengen met een maand. Roelants:

“De Arabische Liga is verdeeld, landen zoals Algerije hebben geen baat bij veranderingen in Syrië en daarmee de aantasting van de stabiliteit in de regio. Zij willen liever pappen en nathouden. De Syrische oppositie wil ondertussen dat de Arabische Liga de zaken verwijzen naar de Veiligheidsraad. Maar de vraag is of dat wat oplevert aangezien Rusland Assad steunt.”

Volgens de VN zouden al meer dan vijfduizend mensen zijn omgekomen sinds de opstand in maart begon. Eind december kregen waarnemers van de Arabische Liga toegang tot Syrië, zij zouden toezien op de naleving van een overeenkomst die Assad op 19 december ondertekende. Hierin stond dat hij zijn tanks uit de steden moest terugtrekken en het geweld tegen burgers moest staken.

Echter werden ook na de komst van de waarnemers meerdere meldingen gemaakt van doden die vielen door aanvallen van het regime. De Liga, wier geloofwaardigheid daardoor onder druk kwam te staan, overwoog meerdere malen de waarnemers terug te trekken door het voortdurende geweld.

Update 22.24 uur: De Arabische Liga heeft besloten de waarnemingsmissie in Syrië met een maand te verlengen, meldt persbureau AFP.

    • Hans Klis