Ajax speelt gelijk, VVV wint van Feyenoord en stijgt in klassement

Ajax heeft vanmiddag maar een punt gepakt op bezoek bij koploper AZ. In het AFAS stadion in Alkmaar werd het 1-1. Rasmus Elm opende in de eerste helft de score uit een vrije trap, terwijl Nicolas Lodeiro in het tweede bedrijf de gelijkmaker binnenfrommelde. Donderdag werd Ajax nog in eigen huis door een sterker AZ uitgeschakeld in de beker.

Daley Blind begon bij de Amsterdammers verrassend in de basis. Al na drie minuten was de linksback zijn directe tegenstander Roy Beerens uit het oog verloren, maar de vleugelspeler liet een unieke kans liggen om de score te openen. Hij kopte van dichtbij over.

Ajax kon aanvankelijk aardig meekomen, maar naarmate de eerste helft vorderde kwamen de bezoekers steeds meer in de problemen. In de laatste tien minuten was er geen houden meer aan voor Ajax. AZ kwam in die fase terecht op voorsprong. Elm krulde de bal uit een vrije trap prachtig in de bovenhoek. In de tweede helft kroop Ajax meer uit zijn schulp, schrijft persbureau Novum. Lorenzo Ebecilio en Siem de Jong kregen mogelijkheden op de gelijkmaker, maar de afronding van de Ajacieden miste precisie. Aan de andere kant kreeg AZ een prima kans op 2-0. De mee opgekomen Nick Viergever liet echter zien waarom hij in de verdediging staat opgesteld en schoot onrustig naast.

Met het inbrengen van Dmitry Bulykin toonde Ajax-trainer Frank de Boer zijn intenties. Ajax ging aanvallender spelen en drukte zijn opponent steeds meer achteruit. Nadat Adam Maher had verzuimd AZ op de counter naar 2-0 te schieten, kwam Ajax op gelijke hoogte. Invaller Nicolas Lodeiro frommelde de bal binnen. In de slotfase ging het over en weer. AZ-invaller Jozy Altidore had de winnende binnen kunnen koppen, maar stuitte van dichtbij op Kenneth Vermeer.

Door het puntenverlies van AZ kan PSV later op de dag bij winst op FC Utrecht de koppositie overnemen. AZ staat nog bovenaan met 39 punten. Ajax volgt met 34 punten op de vierde plaats.

Venlo verslaat Feyenoord

VVV-Venlo won vanmiddag met 2-1 van Feyenoord. In de eigen Koel keken de Noord-Limburgers al na twaalf minuten tegen een achterstand aan na een doelpunt van Bruno Martins Indi. Bryan Linssen maakte in de veertigste minuut gelijk en op slag van rust zette Ismo Vorstermans de thuisploeg op voorsprong met een fraaie halve omhaal. In de tweede helft was het Feyenoord dat het beste van het spel had, maar de Rotterdammers hadden moeite om kansen te creëren. Via de counter liet ook VVV nog regelmatig van zich horen, doelpunten vielen er echter niet meer.

FC Groningen boekte in eigen huis een moeizame zege op Heracles Almelo: 2-1. De bezoekers waren voor rust in prima vorm, maar scoorden slechts een keer. Glynor Plet tekende na zestien minuten voor die goal. In de tweede helft lag het tempo bij Heracles een stuk lager en daar kon Groningen van profiteren. David Texeira maakte vlak na de hervatting de gelijkmaker. De winnende treffer kwam op naam van Virgil van Dijk.

VVV is door de zege op Feyenoord nummer laatst af. De Venlonaren klimmen van de achttiende naar de zestiende positie. Feyenoord wordt door sc Heerenveen ingehaald en staat nu zesde. Groningen blijft ondanks de zege achtste, Heracles behoudt de twaalfde positie.