Zeker zeven doden bij gecoördineerde aanslagen Noord-Nigeria

Zeker zeven mensen zijn om het leven gekomen bij een serie gecoördineerde aanslagen in de Noord-Nigeriaanse stad Kano.

De aanslagen zijn opgeëist door de radicaal islamitische sekte Boko Haram. De autoriteiten van Kano, de op een na grootste stad van het land, hebben een avondklok ingesteld.

In het hoofdkwartier van de politie vond een zelfmoordaanslag plaats. Volgens ooggetuigen stopte de dader met een motorfiets voor het hoofdkwartier van de politie en rende hij naar binnen met een tas. De daaropvolgende explosie blies het dak van het gebouw.

Politiebureaus in het zuiden en oosten van de stad waren eveneens doelwit van aanslagen. Bronnen van de lokale afdeling van de Nigeriaanse veiligheidsdienst melden dat een man in het kantoor van de dienst een bom tot ontploffing wilde brengen, maar hij zou zijn neergeschoten. Een explosie werd gemeld bij een immigratiekantoor.

Een woordvoerder van Boko Haram in de stad Maiduguri zei tegen journalisten dat de aanslagen waren uitgevoerd omdat de autoriteiten weigeren om sekteleden, die in Kano zijn opgepakt, vrij te laten. De politie en het leger hebben enkele minuten na de aanslagen wegversperringen in de stad opgeworpen.

De terreurcampagne van Boko Haram, die strijdt voor de invoering van de sharia in Nigeria, wordt steeds bloediger. Vorig jaar vielen zeker 510 doden bij het geweld van de groep.

Dit jaar heeft de sekte, die gewaarschuwd heeft christenen in het noorden te vermoorden, al zeker 76 slachtoffers gemaakt. (AP, AFP, BBC)