Zeilmeisje Dekker is terug, maar wil ‘verkeerd’ Nederland verlaten

Dekker voorafgaand aan haar vertrek op wereldreis. Foto AP / Judy Fitzpatrick

Laura Dekker is vanavond Nederlandse tijd met haar zeilboot Guppy aangekomen op Sint Maarten. Een jaar geleden vertrok ze daar voor haar solozeiltocht rond de wereld. Van een officieel wereldrecord voor jongste zeilster die dat volbrengt, is geen sprake. “Ik voel dat Nederlandse instanties me echt wel verkeerd hebben behandeld.”

Tijdens haar wereldreis blogde ze regelmatig over het dagelijkse leven op haar zeilboot. In de laatste etappe van haar reis bleek dat leerplichtambtenaren hun messen al slijpen in afwachting van haar terugkeer. Ze hadden haar vader ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter, nu zestien jaar en 123 dagen oud, niet genoeg werk zou maken van school.

Nederlandse vlag op boot vervangen voor die van Nieuw-Zeeland

In een fel betoog schreef Laura woensdag op haar blog getraumatiseerd te zijn en niet meer terug te willen naar Nederland.

“Maar nu blijkt dat de Nederlandse instanties weer begonnen zijn met problemen te maken, denk ik er sterk over om niet meer naar Nederland terug te gaan. (…) Ik wil Nederland zeker niet de grond instampen, ik heb ervaren dat er ook veel goede mensen zijn. Maar ik voel dat het heel moeilijk voor me wordt om daar terug te keren.”

Nieuw-Zeeland zou vanwege de betere mentaliteit daar een geschiktere plek zijn om te wonen. De Nederlandse vlag op haar boot heeft ze vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. Haar advocaat Peter de Lange gaf vorige week aan dat nog geen sprake is van een uitgewerkt emigratieplan.

Al bijna anderhalf jaar weg uit Nederland

Onder grote belangstelling vertrok het ‘zeilmeisje’ in augustus 2010 vanuit de Zeeuwse plaats Den Osse richting Portugal. Ze werd toen nog vergezeld door haar vader Dick Dekker. Volgens de Nederlandse wetgeving mogen jongeren onder de 16 jaar haar type boot niet alleen besturen.

In afwachting van het einde van het stormseizoen op de Atlantische Oceaan bezocht ze tot december dat jaar de Canarische en Kaapverdische Eilanden. Daarna stak ze de oceaan over om vanaf Sint Maarten aan de wereldreis te beginnen.

Sorry, geen record

De World Sailing Speed Record Council (WSSC) en het Guinness World Records boek hebben besloten geen records voor ‘jongste’ zeilers meer te erkennen uit vrees dat daarmee gevaarlijk gedrag wordt aangemoedigd. Overigens heeft de WSSC volgens persbureau Novum nooit records voor solotrips erkend als die gepaard gaan met tussenstops.

    • Jules Seegers