'Word ik gelukkig van wat ik doe?'

Marketeer en sociaal wetenschapper Patrick van Hees (1969) verkocht zijn bedrijf For all Finance, dat interimmanagers levert aan de financiële sector, aan uitzender Brunel. Hij schreef daarna een roman: De Geluksprofessor.

Europa, ,Nederland, Amsterdam, 20-01-2012 Patrick van Hees, geluksprofessor. Foto Evelyne Jacq Evelyne Jacq

Boek over geluk

„Ik had veel geld verdiend en ik wilde eigenlijk wel eens weten wat mij gelukkig maakte. Dat had te maken met een aantal omstandigheden, zoals het feit dat mijn vrouw langdurig last had van een postnatale depressie. Zelf was ik een workaholic, ik werkte dag en nacht en was vooral bezig met geld verdienen en carrière maken. Dat gaf een onbevredigd gevoel. Nu geef ik veel lezingen over geluk, onder andere bij banken. Het is opvallend hoe open mensen staan voor dit onderwerp. Ik denk dat zingeving door ontkerkelijking en de kredietcrisis belangrijker is geworden. Dat is hoopgevend. Misschien komt er wel een nieuw hippietijdperk aan. Ik hoorde laatst over een werkgever in de modesector die alleen maar werknemers aanneemt die maximaal drie dagen werken, zodat ze fris blijven.”

Balans

„Mijn leven is ingrijpend veranderd in de afgelopen jaren. Ik loop nu niet meer alle congressen en seminars af, omdat ik niks wil missen en overal bij wil horen. Ik plande mijn vakanties tussen congressen door, zo erg was het. Ik denk nu veel bewuster na: aan wie en wat wil ik mijn tijd besteden? Word ik gelukkig van wat ik doe? Ik werk nu geen 60 uur meer per week, maar 40. ”

Geld

„Geld maakt zeker gelukkig. Want leven op de armoedegrens is echt geen lolletje. Maar voldoende geld hebben of veel geld hebben, maakt niet zo veel meer uit. Ik woon in een uitgebouwd rijtjeshuis in een gewone buurt. Niet in het Gooi, zoals veel collega’s in mijn sector. In mijn buurt hoef ik niet te bedenken of mijn auto groot genoeg is. Ik woon tussen echte mensen, heerlijk! Mijn jeugd speelt mee in die keuzes. Mijn ouders waren hardwerkende ondernemers. Die verdienden niet het uurtarief dat je nu in het bedrijfsleven krijgt. Door mijn afkomst en opleiding spreek ik de talen van verschillende werelden. Ik versta mijn collega’s in de financiële sector, maar ook de mensen van de karateclub waar ik bestuurslid ben. Dat vind ik kicken.”

Succes

„Succes is voor mij: anderen helpen om gelukkiger te worden. Anderzijds, als iemand zegt: ‘Hee, ik zag je in het Financieele Dagblad staan’, dan streelt dat wel mijn ego. Ik ben nog geen verlichte geest die daar boven staat. Maar als mijn oudste zoon nu aangeeft verder te willen in de muziek, moedig ik dat aan. Tien jaar geleden zou ik hem hebben gestimuleerd om bedrijfskunde te gaan studeren, want daar kun je het ‘ver mee schoppen’.”

Voorbeelden

„Ik vind het altijd heel raar als mensen zeggen dat ze één voorbeeld hebben. Ik bewonder veel meer mensen, om hun verschillende eigenschappen. Eric Fischer bijvoorbeeld, voormalig directeur van het Verbond van Verzekeraars en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft altijd energie, maakt altijd tijd voor mensen. Dat bewonder ik. In mijn vrouw Haggith bewonder ik haar zorgzaamheid en mensgerichtheid. En in de oprichter van de karateclub bewonder ik zijn doorzettingsvermogen.”

Nooit meer

„Ik wil nooit meer werken bij een multinational waar ik de hele dag moet vergaderen. In mijn vorige baan had ik acht vergaderingen op een dag. Lunchen deed ik vaak op mijn kamer, al vergaderend met een broodje in de hand. Ik liet me leven door mijn agenda. Ik plan nu oplaadmomenten in door tijd te maken voor familie en vrienden, voor sport en voor momenten in m’n eentje.”

Friederike de Raat

    • Friederike de Raat