'We moeten hier in groepjes werken'

Siyun Yang (22), Universiteit Utrecht & Warschau

Master quantitative finance

‘Voor ik uit China vertrok, was ik nog nooit langer dan vijf dagen van huis geweest. Ik ben enig kind, natuurlijk. Ik ben niet erg onafhankelijk opgevoed.” Siyun Yang heeft haar trainingsbroek en trimschoenen nog aan – ze komt net uit de sportschool op de Utrechtse campus. “Ik wilde ervaren hoe het is om te reizen, om nieuwe dingen in het leven te leren. Als ik klaar ben met mijn studie, wil ik voor een grote bank of voor een investeringsmaatschappij gaan werken. In China, want ik wil later wel voor mijn ouders kunnen zorgen.

“Tien jaar geleden was het nog een pré voor je carrière als je in Europa gestudeerd had. Nu niet meer. Van mijn klasgenoten is zo’n 20 procent naar het buitenland gegaan. Ik kom uit Hangzhou, een stad op een uur reizen van Shanghai.

“Ik studeer eigenlijk aan de Universiteit van Warschau, en ben nu voor een half jaar in Utrecht via het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ik had ook best in Nederland of in het Verenigd Koninkrijk willen studeren, maar dat is erg duur. In Polen is het nog redelijk betaalbaar. Mijn bachelor kostte 5.000 euro per jaar. Dat hebben mijn ouders betaald. Voor mijn master heb ik in Warschau een beurs gewonnen.

“In de meeste Chinese steden worden informatiemarkten gehouden over studeren in het buitenland. Zo kwam ik in 2007 in Warschau terecht – ik was achttien. Vrienden hadden me verteld dat de universiteit niet beroemd was, maar dat het onderwijs er wel goed was. Ik was tijdens mijn bachelor in Warschau al een half jaar op uitwisseling naar Denemarken geweest. Nu wilde ik ook een keer naar West-Europa. En Utrecht staat hoog in de ranglijsten, vandaar.

“Het leven is erg comfortabel hier. Iedereen spreekt zo goed Engels. Maar het is eigenlijk niet de goede tijd van het jaar om hier te zijn. Ik was in Gouda. In de zomer hebben ze daar toch een kaasmarkt? Bloemen zijn er nu ook niet. En het regent de hele tijd.

“Over het onderwijs ben ik best tevreden. Maar weet je wat echt anders is dan in China? Hier moeten we steeds in groepjes werken. Er zijn zó veel bijeenkomsten. En ik moet nog verplicht aanwezig zijn ook.”

Hester van santen

    • Hester van Santen