Uitgelicht zondag

Point Break (1991) Pers: Keanu Reeves, Patrick Swayze Dir: Kathryn Bigelow Ref: POI006BS Photo Credit: [ 20th Century Fox / The Kobal Collection / Foreman, Richard ] Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement The Picture Desk

Film

Point Break. (Kathryn Bigelow, 1991, VS). Politiethriller waarin FBI-agent Keanu Reeves zich undercover onder stoere surfers begeeft, op zoek naar bankrovers. Met Patrick Swayze als maniakale schurk en gastrolletje van Anthony Kiedis. RTL7, 20.00-22.20u.

Jules et Jim (François Truffaut, 1961, Frankrijk). Nostalgisch ironische klassieker over vriendschap en liefde, aan de hand van een ménage à trois voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Met Jeanne Moreau.TV5, 21.00-22.45u.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Screwball comedy. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van architect Steve Martin en neemt haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde liet bouwen. RTL8, 23.30u-01.30u.

Informatief

In Memoriam Rudi van Dantzig.Ned.2, 13.55-14.25u.

Voeten op de aarde/Tuin van Eros. Documentair portret van Rudi van Dantzig uit 2004.Ned.2, 17.05-18.00u.

Jeugdjournaal: aankomst Laura Dekker. Verslag van de aankomst van ‘zeilmeisje’ Laura Dekker in de jachthaven van Sint Maarten, interview en een terugblik op haar wereldreis en de commotie rond haar plan. Ned.3, 18.45-18.55u.

Focus: het brein gekraakt. Eerste van twee documentaires over de geschiedenis van de experimentele psychologie. Arts en journalist Michael Mosley onderzoekt hoe wetenschappers met veel moeite inzicht hebben gekregen in een irrationeel en complex onderdeel van ons brein: onze emoties. Hij ontmoet proefpersonen en wetenschappers die belangrijke historische experimenten hebben doorstaan en we zien op film vastgelegde, soms bizarre of verontrustende experimenten. Ned.2, 18.55-19.50u.

The last explorers: Livingstone. Serie van archeoloog en schrijver Neil Oliver over Schotse ontdekkingsreizigers wier ideeën belangrijker waren dan hun veroveringen. In dit eerste programma vaart Oliver de Zambezi af om te onthullen hoe David Livingstone handel, christendom en ‘beschaving’ naar het Afrikaanse continent bracht en zijn roem gebruikte om een eind aan de slavenhandel te maken.BBC 2, 19.00-20.00u.

Lichtpunt: bannelingen van de zee. Essaouira, stadje aan de Atlantische kust van Marokko, was ooit de grootste ter wereld voor de sardienenvangst. Maar tegenwoordig vangen buitenlandse trawlers daar de zee leeg. Canvas, 22.55-24.00u.

Amusement

Homeland Vierde aflevering van serie over de Amerikaanse militair Nicholas Brody (Damian Lewis) die wordt bevrijd uit een gevangenenkamp in Afghanistan. Bij thuiskomst wordt hij als held onthaald. CIA-agente Carrie Mathison (Claire Danes) gelooft Brody’s verhaal niet en vermoedt dat hij nu voor Al-Qaeda werkt. Vorige week ontving deze reeks Golden Globes voor beste serie en voor beste actrice Danes.Ned.3, 20.25-21.20u.

Birdsong. Eerste deel van miniserie naar de gelijknamige roman van Sebastian Faulks. Terwijl Stephen Wraysford (Eddie Redmayne) tijdens de Eerste wereldoorlog vecht in de van bloed doordrenkte loopgraven van Noord-Frankrijk wordt hij achtervolgd door zijn herinneringen aan Isabelle Azaire (Clemence Poesy), met wie hij een stormachtige en verboden affaire had in het Frankrijk van voor de oorlog.BBC 1, 22.00-23.25u.