Uitgelicht zaterdag

Rudi van DANTZIG (1933) Nederlandse balletdanser, choreograaf en schrijver. foto VINCENT MENTZEL . Nederland. Amsterdam, 12 juni 1990

Film

Sea of Love (Harold Becker, 1989, VS). Al Pacino en John Goodman onderzoeken de moord op drie vrouwenverslinders, die allen een contactadvertentie in de krant hebben gezet en vermoedelijk naar de andere wereld zijn geholpen door een wraakzuchtige scharrel. Op een lokadvertentie wordt gereageerd door Ellen Barkin, met wie Pacino een moeizame, paranoïde relatie begint. RTL8, 22.00-00.15u.

Blue Velvet (David Lynch, 1986, VS). Verontrustende psychothriller van David Lynch is een moderne klassieker. Kyle MacLachlan en zijn brave verloofde Laura Dern ontdekken onder de oppervlakte van een kleinburgerlijk Amerikaans stadje een parallelle wereld vol nachtmerries: een oor in het gras, seksuele perversiteiten en bruut geweld. Ook met Isabella Rossellini, Dennis Hopper en Dean Stockwell.Canvas, 23.50-01.46u.

National Lampoon’s Animal House (John Landis, 1979, VS). Door het tijdschrift National Lampoon geïnspireerde, uiterst succesvolle, even nostalgische als cynische parodie op het studentenleven anno 1962. Met John Belushi, Karen Allen en Tom Hulce.RTL7, 24.00-02.00u.

Informatief

Rudi van Dantzig. Herhaling van het programma De show van je leven uit 1998, waarin Astrid Joosten praat met Rudi van Dantzig over zijn carrière. Het gesprek wordt afgewisseld met optredens en bijdragen van collega’s en vrienden.Ned.2, 10.25-11.15u.

Mocros. Opvolger van de documentaire Ik ben Mohammed, die Roy Dames in 2005 maakte, over Marokkaans-Nederlandse jongens.Ned.2, 16.05-16.30u.

Pappano’s essential Tosca. Documentaire waarin dirigent Antonio Pappano uitgebreid ingaat op de onlangs onder zijn leiding uitgevoerde Tosca in het Royal Opera House – met Angela Gheorghiu, Bryn Terfel en Jonas Kaufmann – en op het creatieve genie van Puccini.BBC 2, 18.30-19.30u.

Der Erste auf Mount Everest? In 1999 vond de Duitse geoloog Jochem Hemmleb enkele meters onder de top van Mount Everest het lijk van de daar in 1924 verdwenen bergbeklimmer George Mallory. Dat maakt het aannemelijk dat hij en/of zijn klimpartner Andrew Irvine destijds al op de top van de hoogste berg ter wereld hebben gestaan, negenentwintig jaar voor Edmund Hillary en Tenzing Norgay. In deze documentaire een reconstructie van de expeditie van 1924.Arte, 20.15-21.05u.

Amusement

Wat als? Komische show met sketches, beurtelings gespeeld door een ensemble dat bestaat uit Marcel Musters, Ronald Snijders, Tina de Bruin, Roeland Fernhout, Michiel Nooter, Annet Malherbe, Kasper van Kooten, Kees Boot, Sieger Sloot, Jelka van Houten, Vincent Croiset en Max van den Burg.RTL4, 20.00-20.30u.

Merlin. Eerste vier delen van de Britse serie over de jonge jaren van de legendarische tovenaar Merlijn en de latere koning Arthur, uit het rijk van Camelot. Met Bradley James als Arthur, Colin Morgan als Merlijn, Richard Wilson (One Foot in the Grave) als zijn leermeester en Anthony Head (Buffy the Vampire Slayer) als koning Uther.Veronica, 20.05-23.55u.

Zen: Ratking. Britse politieserie die zich afspeelt in Rome, rond de onkreukbare rechercheur Aurelio Zen (Rufus Sewell) en vorig jaar uitgezonden werd door de BBC. Vanavond de zaak van de vermoorde industrieel en partijfinancierder Ruggerio Miletti. Canvas, 20.40-22.15u.